Novosti

U Labinu obilježena 29. godišnjica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske

Povodom 29. godišnjice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, predstavnici lokalnih vlasti i udruga položili su danas vijence i zapalili svijeće na Centralnom križu na labinskom Gradskom groblju i u Parku hrvatskih branitelja.

Čestitajući pripadnici 119. brigade godišnjicu osnutka labinski gradonačelnik Valter Glavičić kazao je kako smo ponosni na sve što je 119. brigada napravila u obrani domovine, posebno na najveću vrijednost, da nije ostavila niti jednu mrlju iza sebe.

Zahvalivši na čestitkama umirovljeni brigadir Davor Gregorović ispred Udruge dragovoljaca i veterna „Klub 119. brigade Hrvatske vojske“ rekao je kako se u ovoj prigodi obilježavanja 29. godišnjice osnivanja 119. brigade s posebnim pijetetom prisjećamo sedmorice poginulih te osamdeset ranjenih i oboljelih pripadnika brigade, čija nam je žrtva bila nadahnuće za prevladavanje svih izazova i napora na realizaciji povjerenih zadaća, na putu obrane slobodne, samostalne i cjelovite Republike Hrvatske. Istaknuo je kako su pripadnici 119. brigade bili su na najčasnijem mjestu na kojem se moglo biti tada kada je Hrvatskoj trebalo.

Vijence na spomen obilježja položili su pripadnici 3. labinske bojne 119. brigade Mauro Ukušić, Mario Kiršić, Josip Faraguna, Franjo Širol i Enio Petrić, dok su svijeće u ime jedinica lokalne samouprave Labinštine zapalili gradonačelnik Labina Valter Glavičić, načelnica Općine Raša Glorija Paliska i obnašateljica dužnosti načelnice Općine Sveta Nedelja Irene Franković.

Zbog toga što je obilježavanje održano u reduciranom formatu i bez okupljanja većeg broja ljudi, iz aktualnih javno-zdravstvenih problema, brigadir Gregorović u ime “Kluba 119. brigade Hrvatske vojske” zamolio je medije da prenesu u cijelosti njegovu čestitku pripadnicima 119. brigade:

Dragi suborci, poštovani veterani Domovinskog rata, pripadnici 119. brigade Hrvatske vojske, vojnici, dočasnici i časnici čestitam vam 29. obljetnicu ustrojavanja naše ratne postrojbe!
U prigodi kada obilježavamo 29. godišnjicu osnivanja 119. brigade HV, s posebnim pijetetom prisjećamo se sedmorice poginulih te osamdeset ranjenih i oboljelih pripadnika brigade, čija nam je žrtva bila nadahnuće za prevladavanje svih izazova i napora na realizaciji povjerenih zadaća, na putu obrane slobodne, samostalne i cjelovite Republike Hrvatske. Suosjećamo s njihovim obiteljima i čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage i zajedništva hrvatskog naroda i samoprijegora hrvatskog vojnika. Obilježavajući ovaj dan i slaveći sva zajednička postignuća, zahvaljujem vam na predanosti i vjernoj službi te vas pozivam da u duhu zajedništva s ponosom obilježimo 29. godišnjicu osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske.
 
Svih smo ovih dvadeset i devet godina ispunjeni neizrecivim ponosom i zadovoljstvom zato što smo imali  tu priliku biti zajedno kad nas je Hrvatska najviše trebala. Svim razvojačenim i umirovljenim pripadnicima brigade -veteranima Domovinskog rata diljem Istre, u gradovima i općinama s područja mobilizacijskog razvoja, uz naš vojnički pozdrav Domovini vjerni!, upućujem iskrene čestitke za naš dan i želim obilje zdravlja, svako dobro te zadovoljstvo u osobnom i poslovnom životu.

Na iskazano nam povjerenje u provedbi kompleksnih zadaća uzvratili smo hrabrošću, odgovornošću i odanošću primjerenim trenutku. To je najmanje što smo mogli učiniti pokazavši razumijevanje za svako odstupanje od uobičajenog načina ophođenja, na što su nas prisilile pogibeljne okolnosti za naš narod. Pred nama su tijekom ratnih godina bili izazovni dani koji su tražili razboritost, srčanost, zajedništvo i upućenost jednih na druge na bojištu, uz nedvojbeno zadovoljstvo što ga pruža nepokolebljivo obnašanje dužnosti radi osiguranja cjelovitog i trajnog života nacije.
 
Jedna slika naše generacije obilježila je memoriju naših gradova: Pule, Rovinja, Labina i Buzeta. Sjetite se, petnaestak dana nakon pobjedničke vojne operacije „Oluja““, kada ste uz veličanstvene dočeke naših sugrađana i lokalnih vlasti, ponosno kročili ulicama svojih gradova na čelu s vašim zapovjednicima.
Nakon četvrt stoljeća, to je biljeg koji zadužuje i obvezuje sve one koji danas obnašaju civilne i vojne dužnosti od nacionalne do lokalne razine. Ta memorija je jamstvo da se žrtve poginulih, nestalih, ranjenih i oboljelih neće zaboraviti. Ove riječi i nas u udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata „Klub 119. brigade HV“ koja baštini vrijednosti koje smo stvarali kroz našu brigadu, obvezuju, ali i ispunjavaju ponosom.
 
U svakodnevnim kontaktima mnogi nam suborci daju potporu da realiziramo ambiciozne projekte koje smo ove godine pokrenuli: uređenje tri komemorativna mjesta pogibije naših suboraca u DR, izdavanje monografije „119. brigada HV u DR 1991-1995“ i osnivanje ogranaka Kluba u gradovima i općinama gdje žive naši pripadnici brigade i članovi Kluba.
Dopustite mi da javnost, 29 godina od zapovijedi za ustrojavanje 119. brigade HV 07. rujna 1991. godine, podsjetim kako je kroz brigadu u pet ratnih godina prošlo 6.500 branitelja, koji su se borili, ginuli, bili ranjeni i oboljeli, na Stonskom bojištu, u Bosanskoj Posavini, na ličkom bojištu od Brinja, Letinca, Drenovog Klanca, Ramljana, Lisca, Stipanova Griča, Sinca preko Gospića, Bilaja, Medovače, Mrciništa, Ličkog Ribnika i Medačkog Džepa do Debele Glave i Crnog Vrha na padinama Velebita, u „Oluji“ i na kraju ratnog puta na vrhu Ličke Plješivice na granici s BiH.
 
Suborci su nam bili naši susjedi s kata i stubišta, znanci iz kvartovskih kafića i školskih klupa, istomišljenici sa sportskih stadiona, liječnici  i medicinski tehničari zdravstvenih ustanova, inženjeri, radnici proizvodnih hala i službenici različitih privrednih subjekata, privatni poduzetnici i obrtnici, poljoprivrednici i ribari, djelatnici lokalne i područne samouprave te državne uprave. Njima u čast i slavu prisjećamo se danas na dane kad smo se borili za samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Koristim prigodu zahvaliti i našim obiteljima na požrtvovnosti koju su iskazali u ratnom vremenu, na bezrezervnoj podršci koju su nam davali znajući unaprijed da cijena koja će se platiti za slobodu može biti i okrutno visoka. Bez njihovog razumijevanja ne bismo uspjeli. Zato smo ponosni što smo bili pripadnici 119. brigade Hrvatske vojske koja je za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i zbog dodjele najvišeg istarskog godišnjeg priznanja Grba Istarske županije, te čvrsto uvjereni da će spomen na njenu borbenu upornost i spremnost na izvršenje ratnih zadaća, u izrazito nepovoljnim vojnim i klimatskim prilikama, ostati primjer i putokaz kako se čuva i bori za ono što jednostavno zovemo – Domovina.

Pripadamo generaciji pobjednika, naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna našeg naroda, stvaranju samostalne Republike Hrvatske, stoga i danas koristim priliku zahvaliti svima vama koji ste daleko od svoga istarskog doma branili i obranili Lijepu našu, a najviše onima čiji je ratni i životni put zaustavljen u ratu.

Budimo danas ispunjeni srećom i zadovoljstvom, obilježimo dostojanstveno dvadeset i devetu obljetnicu osnutka naše brigade i pripremimo se za nove životne i radne pobjede. Svim veteranima, posebice pripadnicima 119. brigade, ali i svima koji 119. brigadu nose na srcu, želim ispunjenje svih osobnih i profesionalnih ciljeva u daljnjem životu.

FOTO – RADIO LABIN

IZVORI – RADIO LABIN/REGIONALEXPERSS.HR

O autoru

Administrator