Novosti

Obilježena 29. obljetnica masakra u Četekovcu, Čojlugu i Balincima

Na mjesnom groblju u Četekovcu, 4. rujna 2020. obilježeno je 29. godina od tragičnog stradavanja 24 mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca, koje su srpske paravojne formacije, mučki izmasakrirale i ubile u svojom domovima, a među kojima su bila i dva hrvatska policajca.

Uz obitelji poginulih, te predstavnika hrvatskih branitelja, na ovoj tužnoj obljetnici nazočila su i brojna izaslanstva, između kojih i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ujedno i ministra obrane, brigadir Drago Blažević, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik Vlade RH župan VPŽ Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra Unutarnjih poslova RH, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenici župana VPŽ Darko Žužak i Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnica Orahovice Anamarija Petin i zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak.

U svom obraćanju nazočnima, zamjenik načelnika Općine Mikleuš, Dalibor Lipovac prisjetio se ovog strašnog zločina u kojem su 4. rujna 1991. godine srbočetničke horde brutalno ubile 24 mještana ovih naselja u njihovim kućama, dvorištu, polju, pri obavljanju njihovih redovnih domaćinskih dužnosti. Neki od mještana ne znajuć njihov zločinački naum, nudili su ih kavom i pozvali u kuću, no isti ti ljudi dobrog srca bili su na mjestu ubijeni, metkom, nožem i na druge čudovišne načine.

Iako sam tada imao samo 11 godina, dobro se sjećam ovog strašnog zločina koji je zgrozio Hrvatsku, ali i svijet. Četničke horde su tog dana napale pitoma Slavonska sela, uništavajući pritom sve što je hrvatsko. Nisu birali sredstva, ni cilj, nego uništavali sve na što su naišli, ubijali svakog tko se tamo zatekao, rušili i palili. Iako je prošlo 29 godina od tog zločina, rane su još svježe, a nikad neće ni zacijeliti. A ono što najviše boli je to da zločinci za to zlodjelo još uvijek nisu kažnjeni. Prije nekoliko godina protiv njih je u Zagrebu podignuta optužnica, a oni još uvijek slobodno šeću ulicama. I ovim putem pozivam institucije pravne države da se zločinci privedu licu pravde, kako bi bar donekle umanjili bol onih koji su u toj strašnoj tragediji izgubili svoje najmilije – rekao je tom prigodom zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac.

IZVOR – Informativni centar Virovitica

FOTO – Dragutin Fišli

O autoru

Administrator