Kultura Udruge

U Čakovcu predstavljena monografija 2. GBR “Gromovi”

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, uz potporu Međimurske županije, 15. studenog organizirala je predstavljanje Monografije 2. GBR “Gromovi” u Čakovcu.

Predstavljanje je otvorio župan Matija Posavec:

Predstavljanje knjige ima smo jedan cilj, a to je promicanje istine o Domovinskom ratu i poštovanje te pijetet prema hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su dali svoj život – ono najvrjednije što su imali. Nijedna obrazovna reforma na ovom svijetu ne može postojati i biti uspješna ako ona ne prepozna što se događalo 1991. godine i kako je stvarana hrvatska država.

Nakon župana, riječ je pripala Ivanu Krupecu, predsjedniku Udruge ratnih veterana 2. GBR “Gromovi”, koji je okupljenima rekao:

Udruga ratnih veterana 2. GBR “Gromovi” već drugu godinu zaredom provodi ovaj projekt u kojem prezentiramo navedenu monografiju po županijama. Drago nam je što smo u Čakovcu i što možemo predstaviti ratni put “Gromova” kroz koje je prošlo preko 9 i pol tisuća ljudi – 205 ih je poginulo, troje nestalo, a 1007 je ranjeno. Oni su zaslužili ovo djelo, kao i svi Međimurci. Želimo da istina o Domovinskom ratu, onako kako smo ga mi prošli, izađe na vidjelo.

Promocija monografije dio je projekta “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata” u sklopu kojeg je Udruga ratnih veterana 2. GBR “Gromovi” tiskala novih tisuću primjeraka monografije s ciljem da je daruje svim osnovnim i područnim školama u Republici Hrvatskoj. Ovom je prigodom monografija darovana i ravnateljima međimurskih škola te predstavnicima svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na kraju se okupljenima obratio Krešimir Maretić – Zagi, voditelj projekta, rekavši:

Ovaj projekt zaživio je 2015. godine, a nastavak je priče pisanja monografije. Željeli smo da ona zaživi jer nema vrijednosti ako smo je pisali samo za sebe. Uz pomoć Ministarstva branitelja, projekt je zamišljen da kroz dotisak monografije i podjele osnovnim školama i njihovim knjižnicama proširimo i promičemo vrijednosti te istinu o Domovinskom ratu.

Izvor foto/tekst: Međimurske novine

 

O autoru

Ines Herceg