Domovinski rat Na današnji dan

Osnovana 116. brigada “Neretvanski gusari”

Na današnji je dan 1991. godine odlukom ministra obrane Gojka Šuška u Metkoviću osnovana 116. brigada Hrvatske vojske “Neretvanski gusari“.

Okosnicu 116. brigade činila je “A” satnija Zbora narodne garde u Metkoviću, osnovana 2. lipnja 1991. godine. To je ujedno bila prva borbena postrojba na jugu koja se organiziranim djelovanjem suprostavila agresoru.

Nakon toga, započelo je organiziranje obrane šireg područja juga Hrvatske te je ustrojeno zapovjedništvo 116. brigade – 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna u Novim Selima, Stolačka bojna (6. lipnja 1992. u Blacama) te pristožerne postrojbe. Prvi ratni zapovjednik 116. brigade bio je pukovnik Nedjeljko Obradović.

U borbenim djelovanjima 116. brigade iznimno je važna bila operacija sprječavanja neprijateljskoga prodora prema Dolini Neretve na liniji Popovo polje-uvala Bistrina, nedaleko od Neuma, u smjeru sjevera. 10. travnja 1992. odigrala se bitka za Stolove, koja je vjerojatno prijelomni trenutak u obrani cijele Doline Neretve. Tada je 116. brigada, uz pomoć dijelova 4. brigade ZNG-a, 114. brigade HV-a, 113. brigade HV-a i dijelova još nekih postrojbi jakom topničkom pripremom te napadom pješaštva i oklopništva odbacila postrojbe JNA na početne položaje, a na nekim mjestima i dalje.

Nakon toga slijede operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale postrojbe iz cijele Hrvatske, tako i 116. brigada HV-a.

Zanimljiva su i djelovanja brigade u operaciji “Oluja”, koja je na južnom bojištu imala poseban krak i završetak. Neprijateljske snage pokušale su napasti Dubrovnik i širu okolicu u uvjerenju da je većina snaga HV-a angažirana u operaciji “Oluja”. Udar JNA bio je usmjeren upravo na područje obrane koju je čuvala 116. domobranska pukovnija HV-a, koja je nastala iz 116. brigade. Postrojbe južnog bojišta žestoko su uzvratile i unatoč gubicima u ljudstvu zadržale dostignute položaje, nanijevši neprijatelju značajne gubitke.

Kroz 116. brigadu prošlo je 6409 branitelja, od čega je 65 pripadnika poginulo, a više stotina ranjeno je ili ozlijeđeno.

Izvor fotoMetković news

O autoru

Ines Herceg