Novosti

Promocija fotomonografije “Specijalna policija u Domovinskom ratu”

Nakon mise zahvalnice povodom pete obljetnice oslobođenja hrvatskih generala, u dvorani “Vijenac” Nadbijskupskog pastoralnog instituta održala se promocija fotomonografije “Specijalna policija u Domovinskom ratu”.

Promociji su prisustvovali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević te generali  Mladen Markač i Ante Gotovina.

Monografija svjedoči o odlučnosti hrvatskih specijalaca da obrane Domovinu te su u njoj zapisana imena 158 hrvatskih specijalaca koji su izgubili živote braneći Domovinu.

Predsjednica se obratila prisutnima zahvaljujući svima koji su doprinijeli nastanku i objavi monografije koja će biti trajni spomen na nezaboravnu ulogu specijalne policije u Domovinskom ratu:

Hrvatska policija bila je prva crta obrane Hrvatske početkom velikosrpske agresije i jezgra stvaranja hrvatske vojske, koja je izvojevala pobjedu u Domovinskom ratu, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom. Nadam se da će ova monografija budućim naraštajima policajaca biti izvor motivacije i nadahnuće za nasljeđivanje slavne tradicije.

Ministar  hrvatskih branitelja  Tomo Medved rekao je kako su u monografiji zapisana imena svih onih koji su stvarali Hrvatsku te naglasio kako svaka rečenica povijesne monografije ima svoju dubinu, težinu i istinu koju mnogi ne žele znati, pokušavajući zanemariti uzrok Domovinskog rata, izjednačavajući odgovornost agresora i žrtve.

Ministarstvo hrvatskih branitelja podupirat će ovakve  projekte, jer od zaborava priječe sve što smo prošli braneći Domovinu, stvarajući svoju vojsku i policiju. Uz svoja znanja i iskustva, zajedno s udrugama iz  Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i stradalnicima, radit ćemo na izgradnji snažne države koja poštuje hrvatske branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. – poručio je ministar Medved.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je ovo djelo trajni podsjetnik na doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu, na sve napore i žrtvu onih bez kojih ne bi bilo hrvatske slobode i hrvatske budućnosti.

Nema  bojišta u Domovinskom ratu na kojem pripadnici specijalne policije, djelujući i u nepovoljnim uvjetima, nisu dali svoj doprinos. Ova monografija podsjetnik je na prijelomne trenutke u kojima se oslobađala jedina nam država. – zaključio je ministar Krstičević.

Predstavljanje  monografije uveličao je nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Izvor foto: Stipe Renić

Izvor tekst: Udruga veterana specijalne jedinice policije “Alfa”

O autoru

Ines Herceg