Novosti

Svečano obilježen Dan obrane Zadra

Budnicom zadarske Gradske glazbe 6. listopada 2020. ujutro počelo je središnje obilježavanje 29. godišnjice Dana obrane Zadra.

Hrvatskim braniteljima koji su dali život za domovinu i svoj grad ispred glavnoga križa na Gradskome groblju položili su vijence i zapalili svijeće obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, policije, izaslanstva grada i županije te izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić koji je kazao:

Znamo da je Srbiji hrvatski Jadran uvijek bio boljka i to je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg su napali Zadar. Očekivali su kako će s njim dobiti i srpsku Dalmaciju, no hrabri hrvatski branitelji, unatoč slabijoj tehničkoj opremljenosti i možda manjoj količini znanja koju su imali naspram JNA ,ipak su se uspjeli organizirati i hrabro obraniti.

Kako je istaknuo, pokazali su da Srbija nikad neće imati “srpsku Dalmaciju”, a pridonijeli su i obrani Slavonije i ostatka Hrvatske. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je kako se dobro sjeća dana kad je Zadar bio bez struje i vode, a njegovi stanovnici, iako u strahu za svoj život, ujedinjeni u zajedništvu:

Ovo su dani ponosa i slave. Sjetimo se svih branitelja, svih poginulih i ranjenih, no ovih se dana sjećamo i svih oni koji su bili u gradu za vrijeme okupacije, žena, djece, staraca, radnika… Bila su to teška vremena, bez struje i vode, ali živjeli smo jedan za drugoga. To razdoblje nikad neću zaboraviti, u to vrijeme snažno se osjetilo zajedništvo u ovom gradu.

Nakon polaganja vijenaca na Gradskome groblju, mnoga izaslanstva položila su lovorov vijenac i zapalila svijeće za poginule imotske vitezove – pripadnike 3. imotske bojne, a odavanje počasti nastavilo se na Ploči i Dračevcu, gdje je pripadnik 4. gardijske brigade Željko Vujić pogodio neprijateljski tenk, koji i danas stoji kao simbol zaustavljanja neprijatelja.

Misa za sve poginule hrvatske branitelje služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Prije 29 godina, 6. listopada 1991., počeo je petodnevni napad pobunjenih Srba i JNA, a tenkovi su pokušali iz nekoliko smjerova ući u grad. Zadrani i hrvatski branitelji iz drugih krajeva Hrvatske obranili su grad na njegovim prilazima, na mjestima koja su danas sastavni dio grada.

 U Zadru je tisućama granata i kasetnim bombama pogođeno 120 zgrada, a prvoga dana napada poginula su 23 civila.

Foto: MORH/T. Brandt

Izvor: Hina/Vlada

O autoru

Administrator