Novosti

Obilježena 29. obljetnica zločina kod farme Orlovnjak

Kod spomen-obilježja Orlovnjak održana je 6. listo komemoracija vojnim i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata poginulima i ubijenima u borbama 6. listopada 1991. Među nazočnima je bio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i sam sudjelovao u tim dramatičnim trenutcima obrane Osijeka.

U neravnopravnoj borbi oklopno-mehaniziranih postrojbi JNA i tridesetak branitelja kod farme Orlovnjak, na prostoru između Antunovca i Tenje, poginulo je pet hrvatskih vojnika, a sudbina trojice do danas nije poznata. Vijence su položili i zapalili svijeće roditelji poginulih i nestalih branitelja, osječko-baranjski župan, izaslanstvo Općine Antunovac na čelu s načelnikom Davorom Tubanjskim te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu ispred spomenika stradalima predvodio je vlč. Andrija Vrbanić, župnik iz Ivanovca.

Ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali život za Hrvatsku. Dio njih je ekshumiran iz masovne grobnice, a drugi još nisu pronađeni. Podatci koje imamo jasno govore da oni nisu više živi, i ne samo što su ubijeni nego su prije toga bili i mučeni. Ono što želim ovdje naglasiti jest da između dva naroda nema pomirbe dok se ne riješi ovaj problem, dok se ne riješi problem nestalih i dok se ne riješi pitanje odgovornosti onih koji su prekršili sva pravila rata mučeći i ubijajući civile, žene i djecu, ubijajući nenaoružane i one koji su se predali. Ljudi koji su počinili ta zlodjela su živi, neki su u Hrvatskoj, a neki u Srbiji. Znaju se njihova imena i njihove adrese. U vezi s tim mora se nešto hitno napraviti jer nepravda će izroditi novu nepravdu, i nećemo izići iz tog začaranog kruga dok se ne riješi problem koji se već 29 godina nadvija nad Hrvatskom, a to je pitanje nestalih u Domovinskom ratu. Jednostavno, ne vidim načina kako normalizirati naše odnose dok se ovo ne riješi – rekao je župan Ivan Anušić. 

IZVOR I FOTO – Glas Slavonije

O autoru

Administrator