Novosti

Strateški dokumenti Republike Hrvatske prema europskoj uniji diskriminiraju hrvatske branitelje

Diskriminiranje hrvatskih branitelja

Iako su hrvatski branitelji u zadnje dvije godine tražili nekoliko puta dijalog s Ministarstvo kako bi objasnili svoje probleme, ono se do početka prosvjeda u Savskoj 66 nije odazvalo na sastanak. Istovremeno predstavnici vlade RH i Ministarstva branitelja u javnosti nameću ideju o podjeli krivnje za rat u RH.

Zagreb, 01.11. studenoga 2014. –   Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije  izrazito su nezadovoljni pristupom vlade RH, a posebno  Ministarstva branitelja prema njima. Razlozi nezadovoljstva su brojni, no najbolnije je da se kontinuirano i sustavno propušta zaštiti obrambeni i oslobodilački Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom i okupacijom,  što je u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu.

Iako su hrvatski branitelji u zadnje dvije godine tražili nekoliko puta dijalog s Ministarstvo kako bi objasnili svoje probleme, ono se do početka prosvjeda u Savskoj 66 nije odazvalo na sastanak. Istovremeno predstavnici vlade RH i Ministarstva branitelja u javnosti nameću ideju o podjeli krivnje za rat u RH.

Jedna od taktika izjednačavanja Domovinskog rata s velikosrpskom agresijom i okupacijom je manipulacija činjenicama o istome u strateškim dokumentima prema EU. Tako se u Nacrtu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“  izjednačavaju žrtva i agresor. U suradnji s Bilom naroda naše udruge uočile su slijedeće te su na isto uputili pritužbe; dokument takve važnosti do nedavno je bio napisan samo na engleskom jeziku te ga već samo to čini netransparentnim. Nadalje razlozi o nastanku miniranih područja u RH opisani su kao posljedica Domovinskog rata iz ranih 90-ih (str. 13), a ne kao posljedica velikosrpske agresije i okupacije trećine državnog teritorija RH. Domovinski rat naziva se rušilačkim (str. 281), a u dokumentu se navode različita razdoblja trajanja rata (str. 8, 13, 18 i 355). Također piše da je kao posljedica nedavnog izravnog iskustva rata uništeno više od 150.000 domova i imanja i više od 25% hrvatske ekonomije (str. 18.), a  samo na jednom jedinom mjestu se spominje bivše okupirano područje (str. 347.). kojima se izjednačava velikosrpska okupacija i agresija s obrambenim i oslobodilačkim Domovinskim ratom (str. 281, 282, 335, 336, 337, 340).

„Ovakvim i sličnim postupcima prema Domovinskog ratu i hrvatskim braniteljima vlada RH ignorira temelja države kojom danas upravlja, ne bavi se dubinskim rješavanjem problema nastalih u Domovinskom rate te manipulira hrvatskom i međunarodnom javnošću, a braniteljskoj populaciji ne pomaže da se okrene budućnosti. Ovo je jedna od razloga zašto tražimo smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika.“, – rekao je Ante Deur 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.