Kultura

“Krvava berba grožđa u Lovasu” – snimanje dokumentarnog filma

obljetnicastradanjalovasa

Dokumentarni film ”Krvava berba grožđa u Lovasu“, opisat će sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali građani  ne-srpske nacionalnosti u Lovasu i Opatovcu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”

Udruga dr. Ante Starčević kao producent u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju TINTL pokreće projekt snimanja 52-minutnog dokumentarnog filma o stradanju mještana Lovasa u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku 1991. godine. Lovas je jedno od sela koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata kada su u njemu smrtno stradala 87 mještana što je 5,5 posto od ukupne brojke Hrvata koji su do početka rata živjeli u tom selu.

Dokumentarni film ”Krvava berba grožđa u Lovasu“, opisat će sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali građani  ne-srpske nacionalnosti u Lovasu i Opatovcu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”. Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, nakon čega su protjerani. Film će prikazati osobne životne priče preživjelih, njihov život prije rata, kao i način na koji se nose sa psihofizčkim posljedicama puno godina nakon što su igrom sreće preživjeli ratni zločin.

Za potrebe filma uzeti će se svjedočanstva predsjednice srbijanske humanitarne organizacije “Fond za humanitarno pravo i zastupnica žrtava na sudskom procesu u Beogradu” Nataše Kandić, kao i Staše Zajović iz beogradske nevladine organizacije “Žene u crnom”. Za ovaj ratni zločin još uvijek nitko nije odgovarao.

U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije. Članovi ekipe filma, od redatelja do ostalih najužih suradnika, stručni su i profesionalni filmski i umjetnički djelatnici s adekvatnim kvalifikacijama završenog studija na umjetničkim akademijama.

Film će se snimati u profesionalnoj produkciji i na profesionalnim formatima za prikazivanje na festivalima, raznim prigodnim događanjima i za televiziju. Scenarist i redatelj filma je Silvio Mirošničenko koji je za svoje dokumentarce pobrao veći broj domaćih i inozemnih nagrada. Izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.