Kultura Novosti

Snimanje dokumentarca o zločinu nad Hrvatima iz Bruške

Nakon što je kroz dokumentarni film “Glas Medviđe” prikazao zločin iz Domovinskog rata, u kojem je u tadašnjoj Krajini u Medviđi 9. veljače 1993. godine podmuklo ubijeno desetero mještana zaseoka Erstići, redatelj Luka Klapan najavljuje novi projekt u produkciji Udruge FFVAL. Naime, još od listopada prošle godine u tijeku je snimanje njegova novog dokumentarnog filma radnog naslova “Bruška”, u kojem je odlučio rekonstruirati zločin srpskih paravojnih formacija 21. prosinca 1991. u selu Bruška.

Bukovičko selo Bruška smješteno je u zaleđu Benkovca i susjedno je mjesto Medviđe. Nažalost, i danas boluje od tuge jer ni nakon dugih 27 godina pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške. Oni su 21. prosinca 1991. godine bez milosti ubijeni na svojim kućnim pragovima u zaseoku Gornji Marinovići.

Suradnik na filmu i vođa snimanja Krešo Zrilić Bruščanin iz zaseoka Zrilići-Pećina i svjedok ratnih događanja koje će film pokušati rekonstruirati ističe da je Bruška ime dobila po kamenu brušnjaku kojim je nekad obilovala, a i danas kao da je skamenjena u svojoj iskonskoj ljepoti. Težak i naporan život na krševitom kamenjaru Bukovice i ovdje je vrlo brzo savijao leđa žena pod teretom vučije za vodu ili pod teškim bremenom drva. Naglasio je da je prije Domovinskog rata u mjestu je živjelo malo više od 400 Bruščana, a danas tu živi tek osamdesetak njih.

Dokumentarni film snima se na lokacijama Bruške, Rodaljica, Benkovca, Zadra i Zagreba. Za naratorski tekst zaduženi su pjesnik i profesor Ivan Genda iz Medviđe te poznati Bruščanin Marinko Marinović koji godinama živi i djeluje u Karlovcu. Ovim važnim projektom ostvarena je suradnja i s Narodnim muzejom Benkovac kojem je na čelu kustos Marin Ćurković, ujedno i jedan od pripovjedača u filmu. On će se u svom kazivanju, između ostalog, osvrnuti i na to kako na ovim prostorima život teče još od prapovijesti, što dokazuje i nedavno opsežno istraživanje arheološkog nalazišta u dolini Pod na samom ulazu u Brušku, a koje je provedeno kao preduvjet izgradnji plinovodnog sustava Like i Dalmacije.

Filmom koji uskoro ulazi u stadij post-produkcije najprije se želi iskazati pijetet civilnim žrtvama Bruške, ali se isto tako želi osvijestiti hrvatsku javnost o ovom masakru koji je počinjen na samom početku Domovinskog rata kroz razotkrivanje strahota koje su sudionici i svjedoci proživljavali tih užasnih dana, iznošenje činjenica i opise događaja koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

O autoru

Ines Herceg