Na današnji dan

Sjećanje na epizodu medijskog rata protiv RH :”Što je istina o naoružavanju HDZ-a u Hrvatskoj”

Prije 28 godina, nakon prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj, a prije otvorenih sukoba i srpske agresije na Hrvatsku, zloglasna tajna služba KOS radila je na propagandi protiv Hrvatske i hrvatskih težnji za samostalnost.

Nakon razoružavanja Teritorijalne obrane, jasnog opredjeljenja JNA za srpsku stranu te uvođenja embarga na oružje, Hrvatska je bila bespomoćna. U tim okolnostima, tadašnji ministar obrane Martin Špegelj organizira kampanju nabave oružja jer je postalo sve izvjesnije da će početi borbena djelovanja. Dok su Hrvati preko Mađarske organizirali prve šlepere oružja, KOS je radio na propagandi i zamkama.

U siječnju 1991. Televizija Beograd objavila je video snimku Špegeljeva razgovora o uvozu oružja s prikrivenim agentima KOS-a, vojne kontraobavještajne službe SFRJ. Sadržaj snimki bio je kompromitirajući za novu hrvatsku vlast budući su Špegelj i Boljkovac, koji su prikazani u objavljenom video materijalu, obnašali ministarske funkcije u vladi. Beogradu su kazete poslužile kako bi se napadala stvorena hrvatska država i dodatno potakla odbojnost Srba prema njoj. Iako su Hrvati bili ilegalno razoružani, našli su se u situaciji da su bili ilegalno naoružani.

U produkciji Večernjeg lista i Intermedia Grupe “Domovinski rat – laži i istine” snimljen je dokumentarni film (dostupan na internetu) na ovu temu. U dokumentarcu se jasno otkriva kako je i koga je KOS uspio ubaciti u blizinu ministra obrane Martina Špegelja nakon čega je nastao kontroverzni film “Šta je istina o naoružavanju terorističkih formacija HDZ-a u Hrvatskoj” koji su Milošević, KOS i JNA koristili za destabilizaciju Hrvatske, a nakon čega su krenula i uhićenja po Hrvatskoj zbog naručivanja oružja.

 

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.