Novosti

Sastanak u Ministarstvu o primjeni novog Zakona o braniteljima

19. veljače 2018. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao se sastanak na kojem se raspravljalo o otvorenim pitanjima vezanim uz implementaciju novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Sastanku su prisustvovali djelatnici ureda državne uprave u županijama i gradskom uredu Grada Zagreba te djelatnici područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, uz ministra Tomu Medveda te predstavnike Ministarstva zdravstva i Ministarstva uprave.

Podsjetimo, Zakon je usvojen 14. prosinca 2017. godine, a njegova primjena iziskuje donošenje određenog broja pravilnika i uputa. Dio pravilnika već je u provedbi, a dio je u postupku donošenja.

Sastanak je iskorišten kako bi se približile situacije s kojima se djelatnici državne uprave u županijama i područnih jedinica Ministarstva svakodnevno susreću na terenu te kako bi se riješile eventualne nejasnoće tijekom primjene.

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je potrebno uložiti zajedničke napore za osmišljavanje modela koji će pratiti i držati sve procese pod nadzorom, naglasivši kako kvalitetno informiranje doprinosi suzbijanju problema i pogrešaka vezanih uz primjenu Zakona.

Uz to, državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić naglasio je kako je potrebno maksimalno pojednostaviti sve administrativne postupke i usmjeriti se na moderan način komunikacije. Istu je poruku poslao i državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić rekavši kako je jedan od najvažnijih projekata Ministarstva uprave digitalizacija, koja će omogućiti lakše kolanje informacija.

Zaključeno je kako će se u svrhu potpune primjene Zakona i rješavanja svih nejasnoća tijekom njegove primjene redovito održavati ovakvi sastanci s djelatnicima koji izravno i redovito primjenjuju Zakon na terenu, kako bi se što bolje regulirala prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

IZVOR FOTO/TEKST: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg