Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Bruno Zorica “Zulu”

Na današnji dan 1952. godine u Ivanić Gradu rođen je Bruno Zorica „Zulu“, pripadnik i zapovjednik bojne Frankopan.

Već s 19 godina emigrirao je u Francusku kako bi se pridružio Legiji stranaca, u kojoj je bio sve do lipnja 1991. godine, odnosno odlaska u Domovinski rat. U Legiji je obučavan pod strogom disciplinom te je kao njezin pripadnik sudjelovao na bojištima u afričkim zemljama, bivšim francuskim kolonijama i prekomorskim teritorijima.

Unatoč tome što je bio pod ugovorom s Legijom stranaca i pokušao zatražiti suglasnost za raskid ugovora (procedura traje 6 mjeseci do godinu dana), s još desetak suboraca iz Legije odlučio je dezertirati te otići u obranu Domovine.

Došavši u Hrvatsku, sudjeluje u osnivanju specijalnih postrojbi u Kumrovcu te formiranju centra za komandnu obuku u šumi Žutica kod Ivanić Grada. 1. kolovoza 1991. godine službeno se osniva bojna Frankopan, čiju su jezgru činili hrvatski pripadnici Legije stranaca. Bojnom su, osim Brune Zorice, zapovijedali i bivši kapetan Legije stranaca Ilija Tot te Vinko Primorac. U skladu s tim, bila je organizirana i obuka vojnika, stoga pripadnik bojne nije mogao postati svatko – dosta je kandidata odustalo tijekom same obuke.

Bojnu Frankopan činilo je oko 200 pripadnika, među kojima je bila i nekolicina stranih dobrovoljaca te dvije žene. Bojna je djelovala na istočnom i zapadnom slavonskom bojištu tijekom 1991. godine, a tijekom 1992. godine ratovali su na južnom bojištu, kada su sudjelovali u deblokadi Dubrovnika te ponovnoj uspostavi bojišnice kod Šuice nakon što su srpske snage u travnju zauzele Kupres.

Krajem 1992. godine, za vrijeme preustroja Hrvatske vojske, raspušta se i bojna Frankopan, a njezini pripadnici većinom prelaze u 2. i 7. gardijsku brigadu te manjim dijelom u 1. hrvatski gardijski zdrug.

Bruno Zorica na svojem je ratnom putu prošao ratišta istočne i zapadne Slavonije, borio se u zadarskom i šibenskom zaleđu te sudjelovao na ratištima u BiH. 1994. u Zbornom području Split postaje pomoćnik načelnika Operativnog centra, gdje je ostao sve do umirovljenja krajem 1998. godine.

Brunu Zoricu pamtit će se kao zapovjednika koji je stalno bio na terenu sa svojim suborcima te s njima održavao dobre odnose, ali i po zanimljivom načinu podizanja morala među svojim vojnicima – u napad na Riliće nosio je kaubojski šešir, a u operaciji Maslenica Mickey Mouse kapu.

O autoru

Ines Herceg