Kultura Novosti

U Varaždinu predstavljena knjiga “Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja”

U Varaždinu je 19. veljače 2018. godine u 19 sati predstavljena knjiga “Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva”. Predstavljanje knjige triju psihologa – Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević –  održalo se u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ”Metel Ožegović”.

Knjiga je nastala kao suradnja između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruge specijalne policije te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Ona opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključivanja branitelja u društvo te daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u periodu od 2013. do 2015. godine.

Na predstavljanju knjige okupljenima su se obratili autori mag. psych. Sandra Šućurović i dr. sc. Igor Mikloušić. 

Autorica knjige Sandra Šućurović, koja je i sama u Domovinskom ratu bila pripadnica 1. gardijske brigade “Tigrovi”, ukratko je istaknula motivaciju za pisanjem knjige, koja je uključivala nedostatak adekvatne literature mimo kliničke psihologije:

Dugoročno sam htjela da knjiga bude vrsta vodilje za prilagodbu programa na razini države. Srećom, za realizaciju ove ideje oko sebe sam imala mali tim dragih ljudi koji su bili visoko motivirani da mi pomognu u mojim nastojanjima, a ponajviše oko kristaliziranja vrijednosti koje sama knjiga ističe.

O AUTORIMA KNJIGE:

Sandra Šućurović, mag. psych.

Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. Od 1991. do 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lakojurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade za ak. god. 2012./2013. za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te kao psiholog u području sporta, a uz to se aktivno bavi znanstvenim radom.

Igor Mikloušić, dr. sc.

Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. stekao je doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. do 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

Martina Knežević, dr. sc.

Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

O autoru

Ines Herceg