Novosti

Sastanak RH i BiH o suradnji na području prava braniteljske populacije

21. veljače 2018. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak s izaslanstvom Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak se održao kako bi se pokrenula inicijativa za izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te članova njihovih obitelji.

Na sastanku je najprije predstavljen novi Zakon o braniteljima, koji je na snagu stupio 14. prosinca 2017. godine, s posebnim osvrtom na prava koja ostvaruju pripadnici HVO-a. Pri tom je ministar Medved istaknuo da je potrebna uspostava kontrole nad svim procesima te uspostava modela razmjene podataka o braniteljskoj populaciji kroz otvorenu komunikaciju, razmjenu mišljenja i ideja.

Složivši se s ministrom, federalni ministar Salko Bukvarević istaknuo je važnost mogućnosti korištenja prava pripadnika HVO-a koja su zajamčena Ugovorom BiH i RH, ali je i naglasio da je potrebna što bolja suradnja kako bi se izbjegla mogućnost dvostrukog korištenja prava.

Državna tajnica Nevenka Benić predstavila je programe i projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU, ukazujući na mogućnost bilateralne suradnje u korist braniteljske populacije obje zemlje.

Izaslanstvo Federacije BiH zahvalilo se ministru na pozivu, prijedlozima, razumijevanju te partnerskom i prijateljskom odnosu, zaključivši kako je pomoć braniteljima nužna, bez obzira na to odakle dolazi.

Uz resornog federalnog ministra Salka Bukvarevića, pozivu na sastanak odazvali su se i savjetnik Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Pavo Šljivić, savjetnik Potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Advan Akeljić, pomoćnici ministra Martin Frančešević i Elvir Međuseljac, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Zapadnohercegovačkoj županiji Mladen Begić te član Kabineta ministra Adnan Mujčić.

Uz državne tajnike Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Vukića i Nevenku Benić te pomoćnike ministra Medveda, sastanku je nazočio i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova za međunarodnopravne poslove Toma Galli, koji je iskazao zadovoljstvo inicijativama predloženim na sastanku, naglasivši kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za svaku pomoć stoji na raspolaganju.

IZVOR TEKST/FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

O autoru

Ines Herceg