Novosti

Sastanak predstavnika Hrvatske i Srbije o nestalim osobama u Domovinskom ratu

23. veljače 2018. godine u Zagrebu je održan sastanak predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića te predsjednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe Veljka Odalovića.

Na sastanku se raspravljalo o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane, analizirani su odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti. Pri tome su obje strane suglasne o potrebi intenziviranja rada na rješavanju otvorenih pitanja.

Radi unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatrao se postojeći pravni okvir iz 1995., odnosno 1996. godine, te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novoga akta prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Obje strane smatraju da je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašena stajališta o nadležnostima i standardima.

Isto tako, obje strane dale su potporu projektu „Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba“ te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“, zaključivši kako su to korisni instrumenti u traženju nestalih osoba.

Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba dostavljenih prilikom službenog posjeta Predsjednika Republike Srbije, ocijenjeno je kako su dostavljene u dobroj namjeri. Međutim, provjerom je utvrđeno kako se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su osobni podaci vrlo slični osobnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga.

Dogovoreno je da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja travnja ove godine. U međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja vezanih uz otvorena pitanja i zahtjeve, a prema potrebi održat će se tematski radni sastanci.

IZVOR: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg