Novosti

Sastanak branitelja s predsjednikom Sabora

drazimirjukic

Ministarstvo hrvatskih branitelja treba biti u službi branitelja, a ne političara.

 U ime 100% za Hrvatsku Dražimir Jukić, Josip Klemm i Đuro Glogoški uputili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti;

Na sastanku s predsjednikom Sabora gospodinom Reinerom, predsjednikom Odbora za ratne veterane i novim ministrom branitelja izneseni su problemi koji opterećuju braniteljsku populaciju. Predstavnici nove vlasti dali su obećanje da će se u najkraćem roku riješiti problemi koji su izneseni, a mogu se riješiti donošenjem novih odredbi vlade dok će se dugoročno rješavati problem promjene Zakona o hrvatskim braniteljima u kojem će se obuhvatiti svi ostali problemi.

Nadamo da će ova Vlada napraviti odmak od politikantstva i manipulacija te se prihvatiti konkretnog rješavanja problema braniteljske populacije, u okviru realnih mogućnosti, a pravilnom preraspodjelom sredstava. Također očekujemo da će naše probleme rješavati stručni i sposobni ljudi, a ne politički postavljene osobe bez adekvatnog znanja i obrazovanja. Takvim načinom spriječit će se politička manipulacija braniteljima i lažna obećanja kojima smo izloženi dugi niz godina. S obzirom na starosnu dob branitelja i loše zdravstveno stanje populacije krajnji je trenutak da se naprave konkretni potezi oslobođeni političkih floskula i manipulacija.

Problemi:
1. Zaštita digniteta Domovinskog rata putem zakonskih akata – odnosi se na odnos prema spomen-obilježjima, prikaz Domovinskog rata u školskim udžbenicima, odnos medija prema Domovinskom ratu te poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu.

2. Problemi vezani uz nestale hrvatske branitelje, maloljetne dragovoljce, branitelje HVO-a, opskrbnine, udovice umrlih hrvatskih branitelja, problemi branitelja oboljelih od PTSP-a, mirovinska problematika (razdvajanje mirovina i sl.), registar branitelja – borbeni i neborbeni sektor, registar agresora, problem suicida i prerane smrtnosti hrvatskih branitelja, dobivanje invalidskih pomagala, pitanje branitelja koji sada izlaze iz sustava MORH-a, problem kadrovskih stanova MORH-a koji su dodijeljeni hrvatskim braniteljima, zdravstvena i palijativna skrb branitelja, pravna pomoć te mnogi drugi problemi koji se trebaju rješavati u suradnji s hrvatskim braniteljima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja treba postati mjesto gdje branitelji rješavaju sve svoje probleme te nikako nije poželjno da se nastavi dosadašnja praksa upućivanja branitelja s adrese na adresu. Kada Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzme kompletnu skrb o braniteljima sa stručnim i sposobnim ljudima i u suradnji s braniteljima lakše će se iznaći načini za rješavanje problema. Ministarstvo hrvatskih branitelja treba biti u službi branitelja, a ne političara.

100% za Hrvatsku
Đuro Glogoški
Dražimir Jukić
Josip Klemm

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.