Udruge

Dopis „Sokolova” predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović

WEB Amblem UV5GBR SOKOLOVI

Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi” poslala je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović dopis kojim izražava podršku inicijativi da se 2016. proglasi „Godinom hrvatskih branitelja”.

Zoran Maruncek

Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi” Zoran Marunček poslao je dopis predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Njime se podržava inicijativa kojom se 2016. godina želi proglasiti „Godinom hrvatskih branitelja”, kako bi se povećalo promicanje istine o Domovinskom ratu kao časnom i obrambenom. Dopis u cijelosti pročitajte u nastavku članka:

 

 

Poštovana gospođo Predsjednice!

             Udruga veterana 5. gardijske brigade Sokolovi na svom jeredovitom sastanku donijela odluku da podrži inicijativu da se 2016. godina proglasi Godinom hrvatskih branitelja.

             Naime, nakon što su Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina i zadarska udruga Žene u Domovinskom ratu svojim otvorenim pismom predložili da prihvatite pokroviteljstvo i proglasite 2016. Godinom hrvatskih branitelja, smatrali smo da je inicijativa dobra, da su hrvatski branitelji nakon četvrt stoljeća samostalne i suverene Republike Hrvatske zaslužili da se jedna cijela godina proglasi njihovom godinom. 
            Slažemo se da je krajnje vrijeme da se hrvatskom branitelju i hrvatskom Domovinskom ratu vrati zasluženo i časno mjesto u društvu, ono koje im i pripada. Proglašenjem Godine hrvatskih branitelja odala bi se počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, vratilo bi se dostojanstvo živima, šira javnost i mladi više 
bibiliupoznati kakav je bio položaj hrvatskog branitelja 1991. godine, a kakav je danas, tko je branio domovinu, a tko je agresor; tko je heroj, a tko zločinac. Prestalo bi se prikazivati hrvatskog branitelja kao privilegiranog, odnosno jednom riječju, povećalo bi se promicanje istine o Domovinskom ratu kao časnom i obrambenom.

            Ovim priopćenjem pozivamo i ostale braniteljske i stradalničke udruge da podrže ovu inicijativu jer samo našim zajedništvom, koje smo pokazali u Domovinskom ratu, možemo doći do konačnog cilja, a to je da se riješi pitanje, kako hrvatskog branitelja, tako i svih sudionika Domovinskog rata, kroz Ustav i zakone RH.

Vinkovci, 7. siječnja 2016. godine

Zoran Marunček
Predsjednik UV5GBR SOKOLOVI

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.