Novosti

Pume grade planinarsku kuću u spomen poginulim pripadnicima

dinarakuca dva

Preko 400 sudionika sudjelovalo je u obilježavanju 20. godišnjice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika “Puma” na Velikoj Duvjakuši na Dinari.

Prije dvadeset godina, 7. gardijska brigada „PUMA“ nalazila se na Dinari tijekom borbi i stvaranja preduvjeta za VRO „Ljeto ’95“ i kasnije VRO „Oluja“. Tako je dio postrojbe, nakon završetka operacije „Skok 1“, raspoređen na položaje u području Crnih Bunara – Ninkovića – Rosića.

Nakon smjene postrojbi 04. svibnja 1995., već 05. svibnja u jutarnjim satima započeo je jak pješački napad srpskih snaga na položaje kod Crnih Bunara, zbog kojeg je došlo do povlačenja dijela Puminih snaga s tog područja izloženog najsnažnijem napadu.

U vrlo kratkom vremenu Pume su se reorganizirale i konsolidirale i izvršile jak protuudar pri čemu je neprijatelj kojem su naneseni veliki gubici odbačen na početne položaje. Tijekom borbi u obrani i protunapadu poginuli su pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“: Antun Čižmek, Roko Grgić, Marinko Kuljanac i Željko Holi.

Tijekom teških borbi nestao je Miroslav Harča, koji se još uvijek vodi kao nestali. Udruga u suradnji s Ministarstvom branitelja i lokalnim stanovništvom intenzivno prikuplja podatke koji bi mogli pomoći da se sazna gdje je Miroslav.

Preko 400 sudionika sudjelovalo je u obilježavanju 20. godišnjice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika “Puma” na Velikoj Duvjakuši na Dinari. Uz rodbinu, suborce i prijatelje, te mnogobrojne Udruge proistekle iz Domovinskog rata, sjećanju na one koji su svoj mladi život ostavili na Dinari, pridružili su se i planinari iz cijele Hrvatske.

Naporan dug uspon otežavalo je i jako sunce koje, kao da je htjelo svojim sjajem pokazati da nas podržava jer rijetki su dani kada se na Duvjakuši može stati bez zimske opreme.

Uzvanici i gosti su helikopterima HRZ prebačeni na V. Duvjakušu pored spomenika poginulim braniteljima. Robert Puja, predsjednik udruge veterana 7. GBR “Puma” iz Varaždina je pozdravio sve prisutne, a svečano misno slavlje je predvodio vlč. Ivica Horvat, policijski kapelan policijske uprave Varaždinske uz koncelebraciju vlč. Adolfa Višatickog, župnika Rujana.

Na svečanosti su nazočili i dožupani Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, Luka Brčić i Tomislav Vrdoljak, izaslanstva Sinja, Knina, Vrlike, Hrvaca te djelatni i umirovljeni pripadnici HV-a među kojima su bili generali Rahim Ademi i Zdravko Jakop. Nakon svete mise blagoslovljen je i novopostavljeni križ kojeg je izradio Anton Vuko, kipar i restaurator iz Trilja koji je ujedno i autor spomenika na Velikoj Duvjakuši.

Podno spomenika poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade “PUMA” koji se nalazi na Velikoj Duvjakuši, Pume su počele graditi istoimenu planinarsku kuću. Kuća se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. 6. rujna se u Sinju održalo finale Balote kupa 2014., a nakon tog događanja koncerte su održali Mate i Ivana Kovač. Prodajom karti za simboličnih 15 kuna, Pume su uspjele sakupiti 69.500 kuna.

dinarakuca tridinarakuca

dinarakuca jedan

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.