Novosti

Obilježen Dan sjećanja u Bosanskom Grahovu

grahovo

U srijedu, 13. kolovoza 2014. g. u Bosanskom Grahovu obilježen je „Dan sjećanja“ za sve poginule hrvatske branitelje u vojno-redarstvenim operacijama „Ljeto 95“ i „Oluja“. 

U srijedu, 13. kolovoza 2014. g. u Bosanskom Grahovu obilježen je „Dan sjećanja“ za sve poginule hrvatske branitelje u vojno-redarstvenim operacijama „Ljeto 95“ i „Oluja“. Prikazanom svetom misom zadušnicom i položenim vijencima i zapaljenim svijećama pored Središnjeg spomen križa u samom centru Bosanskog Grahova odala se počast poginulim vitezovima. U obilježavanju „Dana sjećanja“ sudjelovale su mnoge udruge i izaslanstva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dan sjećanja obilježen je na devetnaestu obljetnicu bitke za Bosansko Grahovo, koja se odvila neposredno poslije VRO „Oluja“.
U noći 12./13. kolovoz 1995. srpske snage izvele su napad na položaje kod Bosanskog Grahova, sa namjerom ovladavanja strateški važnom točkom – „prijevojem Derale“.

Otpor srpskim snagama pružili su pripadnici 141. brigade HV. Na zapovijed zapovjednika ZP Split, 13. kolovoza 1995., interventne snage 7. gardijske brigade „PUMA“ – 3. pb, vod tenkovaOKB-a, vod H 122mm TRD-a i jedan SVLR, koji su se nalazili u Kninu, upućene su na intervenciju u Bosansko Grahovo s ciljem vraćanja položaja. U noći s 13. na 14. kolovoz 1995. položaji su vraćeni pod nadzor hrvatskih snaga.

U borbama su poginula dva pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, Stjepan Križanec i Romano Ribić, te 15 pripadnika 141. brigade i 3 pripadnika 6. dp a jedan se vodi kao nestali.

Članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ sudjelovali su u obilježavanju „Dana sjećanja“, te položili vijenac i zapalili svijeće kod Središnjeg spomen križa u centru Bosanskog Grahova, odavši počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Udruga zahvaljuje organizatorima na prijemu i gostoprimstvu.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.