Novosti

Protokol o međunarodnoj suradnji

22. prosinca u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisan je Protokol o suradnji između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore.

Protokol je potpisan s ciljem kvalitetnije suradnje i učinkovitijeg postupanja u rješavanju pitanja sudbina osoba koje se nakon više od 20 godina od završetka rata vode nestalima.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 14 nestalih, odnosno smrtno stradalih osoba, koje bi bile predmetom odnosa između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore. Istodobno, Crna Gora od Republike Hrvatske traži rješavanje tri slučaja nestalih osoba.

Suradnja na uređenju međusobnih odnosa, obveza i načina suradnje između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te Komisije za nestale osobe Vlade Crne Gore započela je u lipnju 2017. godine, kada su uspostavljeni izravni bilateralni odnosi između nadležnih tijela dviju država za traženje nestalih osoba. Održana su dva pregovaračka sastanka na kojima je kao temelj zajedničke suradnje predložen i usuglašen tekst prijedloga Protokola o suradnji.

Pitanje nestalih osoba najosjetljivije je pitanje ratnih posljedica, čije će rješavanje pozitivno utjecati na bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Crne Gore, a sklapanje navedenog Protokola doprinijet će učinkovitijem postupanju u rješavanju slučajeva nestalih osoba.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg