Novosti

Obilježena 25. godišnjica osnivanja 7. GBR “Puma”

22. prosinca pripadnici 7. gardijske brigade “Puma” obilježili su 25. godišnjicu osnutka postrojbe.

Svečanoj akademiji u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, general bojnik Slaven Zdilar, glavni inspektor obrane, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA, mons Jure Bogdan vojni ordinarij, zapovjednici grana OS RH, Radimir Čačić župan Varaždinske županije, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” te brojni bivši i sadašnji pripadnici postrojbe.

Izaslanik Predsjednice Vlado Galić podsjetio je kako je od ustrojavanja 7. GBR do završetka Domovinskog rata ratni put Puma dnevnik pobjeda u kojem posebno mjesto zauzima sjećanje na “Oluju” i nezamjenjivu ulogu ove brigade u njoj. Istaknuo je kako treba nastaviti s naporima i ulaganjem u izgradnju obrambenog sustava te kako oružane snage dobivaju mjesto i ulogu koju u društvu zaslužuju.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je uputio Anđelko Stričak, istaknuvši doprinos sjeverne Hrvatske i vojnih i policijskih postrojbi koje su iz ovog kraja dale doprinos hrvatskoj slobodi te im na tome zahvalio. Podsjetio je i kako je nedavno promovirana prva poštanska marka s grbom jedne postrojbe, i to upravo “Puma”.

Čestitke je “Pumama” uputio i Damir Krstičević, rekavši kako se na spomen 7. GBR i njezinog veličanstvenog ratnog puta moramo nakloniti te se s posebnim pijetetom podsjetiti na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika brigade, kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja bez kojih današnje Hrvatske i njezine budućnosti ne bi bilo.

Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost! Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golem doprinos u obrani i oslobađanju Domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše Domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih, posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost, zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume!

Napomenuo je i kako je jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu “Puma” vraćanje bojne u grad iz kojeg su potekli te da će se tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestiti u Varaždin, dok će se cijela bojna razmjestili 2019. godine.

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” napomenuo je kako Udruga čuva dostojanstvo Domovinskog rata i uspomenu na 7. gardijsku brigadu, njezin ratni put i slavne dane stvaranja Domovine.

Na svečanoj su akademiji prikazani film o osnivanju i ratnom putu 7. gardijske brigade “Puma” te Povratak ratnika, kao i video projekcija poginulih i nestalih pripadnika postrojbe.

U prigodi obilježavanja obljetnice u crkvi Dobrog pastira mons Jure Bogdan, vojni ordinarij, služio je misu za sve poginule pripadnike postrojbe. Nakon toga su izaslanstva položila vijence u kapelici sv. Jurja Mučenika u nekadašnjoj vojarni “Puma”, koja se priprema za povratak i prihvat pripadnika postrojbe u nekadašnje prostore. Ujedno je za osnovnoškolce održan sat povijesti te je postavljena prigodna izložba o 7. GBR i njezinom ratnom putu.

Tekst/foto: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg