Novosti

Prosvjed protiv filma koji vrijeđa udovice Domovinskog rata

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 11. siječnja organizirala je izvanrednu konferenciju u 19:00 ispred HRT-a.

Naime, na HRT-u je 4. siječnja trebao biti prikazan film “Ministarstvo ljubavi” scenarista i redatelja Pave Marinkovića. Međutim, uslijed negodovanja Udruge udovica, prikazivanje filma odgođeno je za 11. siječnja. Iako je film trebao biti prikazan u udarnom terminu u 21:00, nenajavljeno je odgođeno njegovo prikazivanje za 23:20.

Marinkovićev je film hrvatsko-češka fikcijska komedija, čiji je scenarij odobrila komisija državne televizije. Radnja filma obuhvaća osnivanje državnog inspektorata za obitelj, koji potiče Vlada, i to kako bi se istraživali svi slučajevi u kojima udovice primaju mirovine pokojnih muževa unatoč tome što žive u izvanbračnim zajednicama.

Osim Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pred HRT-om su se okupili i predstavnici udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata te su zatražili da se prikazivanje filma otkaže. Smatrajući kako film ne vrijeđa samo udovice Domovinskog rata, već blati Domovinski rat i njegove vrijednosti, pozvali su na odgovornost sve one koji su sudjelovali u produkciji, financiranju i prikazivanju filma.

Predsjednica Udruge udovica Rozalija Bartolić naglasila je kako ovo nije bio prosvjed, već pokušaj da se javnosti i HRT-u pokaže da udovice iz Domovinskog rata imaju potporu hrvatskih branitelja. Također je rekla kako je ministar Medved pismeno uputio zahtjev svim odgovornima na HRT-u za neprikazivanjem filma, zbog čega se obratila i Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade:

Tko to ima veću i jaču moć na HRT-u od ministra vaše i naše Vlade, ako je ministar na sastanku tražio u pisanom obliku da se ponižavajuća komedija ne prikazuje, koju između ostalog financiramo i mi iz proračuna, te  stoga još više vrijeđa, omalovažava nas udovice i naše muževe koji su dali život za Domovinu? Molimo vas, potrudite se sankcionirati sve odgovorne koji nisu poslušali ministra.

Redatelj Marinković ostao je neugodno iznenađen otkazivanjem emitiranja filma jer smatra kako je blagonaklon prema udovicama, a uz to je naglasio kako iskazuje puni pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, kao i onima koji su izgubili svoje najmilije.

 

 

O autoru

Ines Herceg