Novosti

Euharistijsko slavlje povodom 26. obljetnice priznanja Hrvatske

U ponedjeljak, 15. siječnja, u 18:00 u Zagrebačkoj će se katedrali služiti sveta misa povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Stoga se pozivaju svi vjernici, osobito hrvatski branitelji, da dostojanstveno sudjeluju u misnom slavlju.

Naime, 15. siječnja 1992. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi s Njemačkom, a istog su dana Hrvatsku priznale i Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska.

Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, tu je večer rekao:

Današnji dan, 15. siječnja 1992., bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaest stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, i to 19. prosinca 1992. godine, a u prosincu su to učinile i zemlje koje tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija. Međunarodno priznanje Hrvatske 13. siječnja objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske bile su Sveta Stolica i Njemačka. Vatikan je još 3. listopada 1991. godine objavio da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice.

Nakon toga su europski pisani i elektronički mediji gotovo bez iznimke pozdravljali odluku svojih vlada. Iako su njemački mediji priznanje Hrvatske slavili kao njemačku diplomatsku pobjedu, ostali su isticali da su političari sa zakašnjenjem shvatili što se događa u Jugoslaviji, kritizirajući njihovu dotadašnju neučinkovitost.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja: Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat.

22. svibnja iste godine Hrvatska je primljena u Ujedinjene narode, a dotad su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države Izrael i Kina. Od međunarodnog priznanja do danas Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.

Izvor: Udruga veterana 2. GBR “Gromovi”

O autoru

Ines Herceg