Novosti

PROSVJED HRVI I BRANITELJA NIJE POLITIČKI MOTIVIRAN

ima

Prosvjed Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i branitelja ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu nije povezan s niti jednom političkom strankom i nije politički motiviran, – rekli su nam danas mnogi od njih.

Zagreb, 28. listopad 2014. – Prosvjed Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i branitelja ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu nije povezan s niti jednom političkom strankom i nije politički motiviran, – rekli su nam danas mnogi od njih.  Svi redom zahvaljuju svim građanima koji su ih dosad posjetili i dali im podršku: onima koji svakodnevno doniraju hranu, studentima, drugim udrugama, predstavnicima medija i političarima.

Brojna nagađanja iz medija i političkih stranaka o tome kako se HRVI Domovinskog rata i braniteljima manipulira te kako su dio nečijeg političkog programa kažu nisu točna, te

 ih odlučno demantiraju. „HRVI i branitelji prosvjeduju jer žele stabilniju državu koja će poštivati temelje na kojima je nastala. Ispred Ministarstva ćemo ostati dok se ne smjene ministar branitelja, njegova zamjenica i njegov pomoćnik, a nakon toga smo spremni za transparentan dijalog s institucijama naše države. Naš prosvjed motiviran je željom za životom u stabilnijoj zemlji u kojoj će se poštivati temelji na kojima je nastala. Nismo neodlučna skupina koja ne zna što želi, a okupili smo se na vlastitu inicijativu. Nismo dio ničijeg političkog programa“, – poručuje hrvatskoj javnosti predsjednik Udruge stopostotnihhrvatskihratnih vojnih invalidaDomovinskog rata Đuro Glogoški.

“Branitelji su se časno i pošteno izborili za svoju domovinu te ju slobodnu predali na upravljanje političarima. Danas kada vidimo što se u zemlji događa nezadovoljni smo načinom kako je hrvatski političari vode”, – rekao nam je  Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. A Ilija Vučemilović, potpredsjednik Zbora, dodao je kako se javnost često pita zašto branitelji nisu prije reagirali te istaknuo kako je većina branitelja nakon rata radila u sustavu te su se posvetili sebi i svojim obiteljima, nadajući se kako će vladajuće stranke za Hrvatsku učiniti najbolje. No nakon prisilnih umirovljenja branitelja, udruge su se aktivnije uključile u društveni život te su ih sve gora gospodarska i politička situacija konačno potakle na ovako djelovanje.

To su nam potvrdili mnogi sugovornici koji prosvjeduju u Savskoj 66, govoreći kako su kao branitelji bili uvjereni kako će ostale strukture društva znati djelovati kada prepoznaju djelovanja koja narušavaju sigurnost i opstojnost RH, no to je nažalost izostalo. Tako nam je Zoran Marunček, predsjednik Udruge 5. gardijske brigade kazao da se braniteljima i invalidima Domovinskog rata „događa to da smo obezvrijeđeni, osramoćeni, opljačkani. Prema nama se ponašaju kao da se nismo borili za ovu državu. Jednostavno kao da smo ništa.“  

HRVI i branitelji nezadovoljni su cjelokupnom situacijom u zemlji, a budući da su izgubili povjerenje u sve dosadašnje vlade odlučili su svoje nezadovoljstvo iskazati prosvjedom i zahtijevati promjene.

Razgovor s Zoranom Marunčekom poslušajte na linku:

https://soundcloud.com/braniteljskihr/zoran-mruncek-predsjednik-udruge-5gtbr 

IMAG6

IMAG4

IMAg2

IMAG1

IMA5

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.