Novosti

Propusti Ministarstva branitelja pri izradi strateških dokumenata RH prema EU

matic

Dubljom analizom spomenutih dokumenata utvrđeno je kako Ministarstvo branitelja nije zaštitilo…

Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije nezadovoljni su nizom ozbiljnih propusta koje je Ministarstvo branitelja učinilo prilikom izrade strateških dokumenata Republike Hrvatske i programskih dokumenata potrebnih za provedbu Kohezijske politike Europske unije od 2014. do 2020. godine.

Dokumenti u kojima se HRVI Domovinskog rata i hrvatski branitelji diskriminiraju su: Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014.-2020.), Nacrt Partnerskog sporazuma, Nacrt Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te Nacrt Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.
Spomenuti dokumenti danas su dio strateških dokumenata Europske unije. Hrvatska je Europskoj komisiji dostavila finalne nacrte dvaju gore spomenutih operativnih programa i nacrt Partnerskog sporazuma.Nacrti dvaju spomenutih operativnih programa dostavljeni su Europskoj komisiji u srpnju 2014. godine te obuhvaćaju hrvatske nacionalne ciljeve do 2020. godine i usmjereni su na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa.

Partnerski sporazum je krovni plansko-programski dokument kojim RH planira ulaganja iz europskih fondova za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine, a Europskoj komisiji je dostavljen u travnju ove godine. Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014.-2020.) usvojena je na Vladi RH u ožujku 2014. godine i sadrži poveznicu s odgovarajućim međunarodnim i europskim dokumentima: Strategija Europa 2020, Europska platforma protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Garancija za mlade, Milenijski ciljevi razvoja.

Dubljom analizom spomenutih dokumenata utvrđeno je kako Ministarstvo branitelja nije zaštitilo obrambeni i oslobodilački Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom i okupacijom, što nije u skladu s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu. Propustilo je prepoznati nužnost cjelovite veteranske zdravstvene skrbi, odnosno ignoriralo je zdravstvene probleme i potrebe hrvatskih ratnih vojnih invalida i ostalih oboljelih hrvatskih branitelja i stradalnika.

Naime, uopće nisu spomenuti unutar investicijskih prioriteta strukturnih investicijskih fondova. Dodatni problem je što su veteranski dnevni centri izdvojeni iz sustava cjelovite veteranske zdravstvene skrbi, a hrvatski branitelji i veterani Domovinskog rata i njihove posebnosti i potrebe svedene su na manje od minimuma i odnose se na: umivanje, pranje, prehranu i svakodnevni boravak u prihvatilištu za branitelje. U dokumentima se lažno prikazuje kako domovima misli na „isključenost“ hrvatskih branitelja i predstavlja da će sve učiniti za njihovo „uključivanje“ u „normalan život“. Na nedostojanstven i nečastan način se manipulira institutom hrvatskog branitelja, lažno ih se, zajedno sa stradalnicima Domovinskog rata, proglašava marginalnom zajednicom.

S druge strane, u dokumentima se sve čini u korist lažno proglašene marginalne zajednice srpskih povratnika i izbjeglica, a na štetu stvarnih marginalnih zajednica, odnosno na štetu Roma i romskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Za HRVI Domovinskog rata i branitelje posebno je bolno i ponižavajuće zatiranje identiteta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata zamjenjujući pojam hrvatskog branitelja i stradalnika Domovinskog rata u smislu stvarne fizičke osobe s apstraktnim pojmom „ uključivanje“ u nazivu e-sustava Ministarstva branitelja. Naime e- sustav Ministarstva nije nazvan npr. E-HRVATSKI BRANITELJI, nego je nazvan E-UKLJUČIVANJE.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.