Novosti

Promocija knjige: SJP “Ris” Kutina u Domovinskom ratu 1991.-1996.

12. travnja 2018. godine, s početkom u 17:00, u kino sali Pučkog otvorenog učilišta u Kutini održat će se promocija knjige “Specijalna jedinica policije ‘Ris’ Kutina u Domovinskom ratu 1991.-1996.”.

Knjiga je djelo autora dr. sc. Jakše Raguža i Domagoja Štefančića, a njezino predstavljanje organizirat će Udruga veterana Specijalne jedinice policije “Ris” Kutina, Hrvatski institut za povijest te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

SJP “Ris” Kutina osnovana je sredinom ožujka 1991. godine, kada na području djelovanja PU Kutina (općina Kutina, Novska, Garešnica i Ivanić Grad) počinje pobuna srpskog stanovništva potaknuta osamostaljenjem RH i rezultatima prvih višestranačkih izbora.

Prvi zapovjednik postrojbe bio je Mladen Vulinec, a njegov zamjenik Siniša Žarković. SJP “Ris” Kutina istaknula se u obavljanju borbenih djelatnosti na svim bojišnicama u Hrvatskoj, a samo neke od njih obuhvaćale su akcije “Maslenica”, “Medački džep”, “Poskok I”, “Poskok II”, “Bljesak”, “Oluja”.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od četristo djelatnika (aktivnih i pričuvnih), pri čemu je svoj život za suverenu i neovisnu Hrvatsku dalo jedanaest članova postrojbe.

FOTO: Udruga veterana SJP “Alfa” Zagreb

 

O autoru

Ines Herceg