Dobro je znati Novosti

Beskućništvo i socijalna ugroženost hrvatskih branitelja

U Republici Hrvatskoj broj beskućnika procjenjuje se na više od tisuću osoba, od kojih dio čine i hrvatski branitelji. U prihvatilištima ističu kako je problem beskućništva hrvatskih branitelja posljednjih godina postao posebno izražen, naglašavajući da se mnogi bivši vojnici zbog specifičnosti svojih psihičkih problema nisu uspjeli ponovo uklopiti u civilno društvo.

Opterećeni ratnim traumama i teškom situacijom u zemlji, gubitkom posla, svakodnevnoj izloženosti marginalizaciji i stigmatizaciji, socijalnoj ugroženosti, psihičkim poteškoćama, dugovima te raspadom obitelji, i dio hrvatskih branitelja živi u teškoj socioekonomskoj situaciji.

Kao jedno od rješenja pitanja beskućništva i socijalne ugroženosti, osnovana je Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelj, čiji je cilj poboljšanje socijalnog statusa hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji dodjeljivanjem financijske pomoći za slučajeve teške materijalno-financijske situacije. Iako se za ovaj oblik pomoći može ispuniti obrazac i podnijeti zahtjev, često to nije dovoljno.

Stoga kao primjer dobre prakse donosimo video iz SAD-a koji prikazuje rješavanje problema beskućništva ratnih veterana. Naime, u Kansasu je izgrađeno selo u kojem su male kućice s osnovnom opremom potrebnom za život (kuhinja, kupaona, krevet, grijanje…) namijenjene ratnim veteranima koji se još uvijek prilagođavaju ponovnom sudjelovanju u civilnom društvu. Za vrijeme boravka u kućicama, rade s menadžerom koji im pomaže isplanirati oporavak i liječenje te što brži povratak i uklapanje u društvo.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je cjelokupan projekt financiran u potpunosti donacijama građana SAD-a, kojima je dosad izgrađeno 15 domova, a 35 je u izgradnji, dok se sličan projekt planira u još 500 gradova diljem države.

O autoru

Ines Herceg