Novosti

Premijera dokumentarnog filma: “Štafeta smrti”

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara najavila je svečanu premijeru dokumentarnog filma s tematikom iz Domovinskog rata naziva “Štafeta smrti“, koja će se održati u subotu, 5. svibnja, u 11:00, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinkog.

Dokumentarac redateljice Nade Prkačin govori o proboju skupine hrvatskih branitelja i civila nakon okupacije Bogdanovaca 10. studenog 1991. godine. Nakon što je agresorska vojska okupirala selo, pripadnici HOS-a zajedno su sa skupinom civila krenuli prema Marincima, kod kojih je u minskom polju nastradalo više branitelja. Dokumentarni film predstavlja njihovu borbu koja je uslijedila kroz sljedećih 12 dana, kada su se na ledu i zimi te bez hrane i vode borili za vlastite živote.

Od jedanaestorice branitelja koji su ranjeni u minskom polju, u prva su dva dana nastradala sedmorica, dok su tek četvorica uspjela preživjeti 9, 10, čak i 12 dana. Po završetku rata, od posljedica ranjavanja preminula su još dvojica branitelja, a preživjela dvojica – Ivica Jurčan i Đuro Kovačević – ujedno su i glavni pripovjedači u ovom filmu.

“Štafetom smrti” želi se poslati snažna poruka o hrabrosti hrvatskih branitelja koji su se nesebično žrtvovali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku, bez obzira na kojim su se bojištima borili.

O autoru

Ines Herceg