Novosti

Otvorena izložba: “Mladen Genc – ratni fotozapisi s bojišnica diljem Hrvatske”

12. travnja 2018. godine u galeriji “Zvonimir” Ministarstva obrane Republike Hrvatske otvorena je izložba naziva “Mladen Genc – ratni fotozapisi s bojišnica diljem Hrvatske“. Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop.

U svom je obraćanju Jakop istaknuo kako je autor iz perspektive novinara i dragovoljca Domovinskog rata zabilježio događaje na hrvatskim ratištima, pritom vjerno prikazujući kulturocid počinjen nad sakralnom i profanom baštinom. Uz to je naglasio kako su zabilježene fotografije živi svjedok ratnih vremena na kojima moramo stvarati sadašnjost i temeljiti budućnost.


Izložba prikazuje stotinjak fotografija Mladena Genca nastalih na gotovo svim hrvatskim ratištima, od Pakraca i Lipika na sjeveru, do Dubrovnika i Konavala na jugu Hrvatske.

Autor izložbe rekao je kako mu je posebna čast što se jubilarna 10. izložba održava upravo u prostorijama Ministarstva obrane. Naglasio je kako:

Izložene fotografije nisu senzacionalističke, ne pobuđuju osvetničke osjećaje, nego su humane, ukazuju na strahotu rata i izazivaju emocije.

Gencove fotografije posebne su i po tome što je u njima uspješno sjedinjeno iskustvo i doživljaj aktivnog sudionika, dragovoljca Domovinskog rata, s iskustvom i senzibilitetom novinarskog izvjestitelja.

Izložba je otvorena do 20. travnja, a može se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

O AUTORU:

Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji, a u drugoj polovici 1991. godine kao akreditirani novinar, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata, svojim fotografskim aparatom bilježi događaje na hrvatskim ratištima. Kao novinar najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu. Tijekom 1992. bio je i na novljanskom ratištu, kada je na području Starog Grabovca počeo bilježiti fotografije koje prikazuju svakodnevicu hrvatskih branitelja na tome prostoru. Iste godine bio je i na slavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka. Tijekom zime 1992./1993. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice.

IZVOR TEKST/FOTO: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg