Novosti Udruge

Predstavljanje knjige “Žetva u polju otrova”

Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma” poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige “Žetva u polju otrova” autora Ante Guge, koje će se održati 22. ožujka 2018. godine u 19 sati.

U Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ”Metel Ožegović” Varaždin (Trg slobode 8a) knjigu će predstaviti Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“, Stjepan Adanić, „ratni gradonačelnik“ Varaždina, Tugomir Orak, predsjednik varaždinskog književnog društva, Ante Gugo, autor knjige, te Ljudevit Cikač, moderator.

Cjelokupan događaj organiziraju Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Despot infinitus d.o.o., koji je ujedno i izdavač ove knjige.

U nastavku možete pročitati recenzije ovog romana:

Roman dobiva na uvjerljivosti i zbog toga što autor problematizira niz podataka usuglašenih sa stvarnim povijesnim događajima. Neki njegovi uzorci, posebice opisi, toliko su precizni da se u zbilji mogu provjeriti, kao primjerice stvarna imena ulica i trgova na kojima se u Marseilleu odvijao atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića. Radnja koja ima elemente špijunskog trilera obogaćena je ljubavnim motivima, ali i psihološkim preispitivanjem pojedinih djela koje ljudi čine u ratu. Junaci ovog romana kroz dijaloge ili opise te razmišljanja preispituju svoja moralna, idejna i religiozna načela.

prof. dr. Stipe Botica

Cijeli ovaj roman prožet je grčevitom borbom: za obitelj i njezinu egzistenciju, za vjeru, nacionalni identitet, čast, ponos, za goli život, a u konačnici i za teritorijalni integritet te slobodu domovine. Iako je riječ o fikciji, čitatelj ima dojam da su i likovi, i mjesta, i radnja uzeti iz tegobne povijesti jedne stvarne obitelji koja je proživjela turbulentna vremena 20. stoljeća. Upravo ta iznimna djelotvornost fikcije te uvjerljivo pripovijedanje glavna su kvaliteta ovoga romana. Uvjerljivosti i kvaliteti romana doprinosi i to što autor svoje likove oblikuje karakterističnim govorom pa se jedni služe standardnim jezikom, drugi slengom, a treći ikavsko-štokavskim idiomom Dalmatinske zagore. (Neće ti ođe pivci zapivati. Ođe ti samo pijevci pjevaju.) Iako napisan u maniri naturalističkih romana, prepun detaljnih opisa ratnih strahota i tragičnih sudbina, ovaj roman nije lišen optimizma: nasuprot užasu, kroz njega se kao lajtmotiv provlači slika mirnog, idiličnog života te nada i ljubav.

Žarko Ivković

Vrsno napisan „paralelni slalom“ vremenski odmaknutih, krvlju povezanih povijesti, elaborirani zaključak kako osobno uvijek pretendira općem te gradi ono što nazivamo kolektivnim stanjem. Vivisekcija još doista živog, duboko umreženog i ukorijenjenog organizma tek prividno utemeljenog na ideologiji, s obzirom na to da je sve pitanje moći i njezina zadržavanja. Ovo je priča o osobnom unutar ideologija i njihovih pretakanja ili srazova. Svakako knjiga koju valja pročitati, zamisliti se prije bacanja kamena na ikoga i išta.

Ivana Šojat

IZVOR: Udruga veterana 7. GBR “Puma”

O autoru

Ines Herceg