Novosti

Predstavljanje knjige o 112. brigadi Hrvatske vojske

U zadarskom Kazalištu lutaka 15. siječnja predstavljena je knjiga “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske”. Predstavljanje knjige započelo je u 10:00, a nastala je kao rezultat suradnje prvog ratnog zapovjednika 112. brigade Marka Čuline i njegovog bliskog suradnika Dušana Nikitovića.

Predstavljanje knjige svojim su obraćanjem uveličali veterani i dragovoljci, i to pred prepunim kazalištem. Tako su se okupljenima obratili pisac predgovora doc. dr. sc. Zlatko Begonja, urednik knjige Nedjeljko Jusup, autor knjige Marko Čulina te recezent brigadni general zbornog područja Mate Viduka.

Uslijed obilježavanja Dana međunarodnog priznanja RH, predstavljanju knjige nije mogao prisustvovati recezent general zbora OSRH Mirko Šundov, aktivni sudionik svih operacija od početka obrane u Kruševu do danas, ali je poslao svoju predstavnicu i priopćenje podrške za predstavljanje knjige.

Predstavljena monografija na više od 250 stranica i 159 fotografija prvi put opisuje 112. brigadu, kronološki govoreći o povijesnim događajima od prvih višestranačkih izbora, preko početka agresije i obrane zadarskog zaleđa, do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Autori Čulina i Nikitović poručili su da su kao utemeljitelji i prvi zapovjednici brigade osjetili dužnost objave istine o počecima stvaranja brigade i borbenim djelovanjima u širem zadarskom zaleđu, pogotovo u obrani grada Zadra tijekom 1991. godine.

Kroz program predstavljanja knjige uzvanike je vodila hrvatska glumica i djelatnica Kazališta lutaka Tamara Šoletić, a na kraju programa, druženje se nastavilo na prigodnom domjenku za uzvanike.

Podsjećamo kako je predstavljanje ove monografije prvi u nizu događaja kojim se obilježava 25. obljetnica VRO Maslenica ’93, a simbolično se održalo i na dan zaštitnice grada Zadra, svete Stošije.

Foto: URV 84. GBO Termiti

O autoru

Ines Herceg