Novosti

Održan sastanak u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Ministar Tomo Medved sa svojim najbližim suradnicima 16. siječnja održao je sastanak s predstavnicima područnih jedinica Ministarstva i ureda državne uprave.

Cilj sastanka bilo je unaprjeđenje pružanja pomoći korisnicima u ostvarivanju njihovih prava i rješavanju različitih problemskih situacija na lokalnoj razini. Kod rješavanja problema želi se uključiti kako sve relevantne institucije, tako i udruge proizašle iz Domovinskog rata, a u skladu sa sredinom u kojoj korisnik boravi.

S obzirom na to da je 14. prosinca 2017. godine izašao novi Zakon o hrvatskim braniteljima, ovim se sastankom želio započeti rad na što učinkovitijem i dostupnijem ostvarivanju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

U skladu s tim, ministar Medved tijekom 2017. godine obišao je područne jedinice u svim županijama, pri čemu je zaključeno kako ih je potrebno osnažiti ne samo ljudstvom, već i aktivnostima koje se trebaju provoditi. Tako će se područne jedinice baviti:

– pružanjem stručne, savjetodavne i primarne pravne pomoći vezane uz ostvarivanje prava iz novog Zakona,

– sudjelovanjem u provedbi i praćenju provedbe nacionalnih programa i strategija za poboljšanje kvalitete življenja i zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji,

– sudjelovanjem u organizaciji rada i praćenju rada centara za psihosocijalnu pomoć,

– obavljanjem izvida i obilaska korisnika programa iz nadležnosti Ministarstva,

– redovitim suradnjama s udrugama i nadležnim institucijama na lokalnoj i županijskoj razini,

– vođenjem evidencije o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata koje sadrže podatke vezane za njihove socioekonomske i zdravstvene prilike,

– koordinacijom rada i povezanosti zadruga hrvatskih branitelja,

– sudjelovanjem u postupku kontrole i analize namjenskog trošenja sredstava ostvarenih kroz potpore Ministarstva.

Ministar je na kraju zaključio kako je potrebno ojačati prepoznatljivost područnih jedinica i njihovu dostupnost te poticati redovnu, kontinuiranu i otvorenu suradnju s udrugama, čelnim ljudima na lokalnoj i regionalnoj razini te lokalnim medijima, kako bi se omogućilo najučinkovitije pružanje pomoći svim korisnicima.

Izvor (foto/tekst): Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg