Kultura

Predstavljamo knjigu: “Vukovarski dobrovoljac” Aleksandra Fedorovskog

vukovar 1991

Povodom obljetnice pada Vukovara, mitskog mjesta hrvatskog rata za slobodu, narednih dana na Braniteljskom.hr objavljivat će se crtice iz knjige Aleksandra Fedorovskog „Vukovarski dobrovoljac“.

Povodom obljetnice pada Vukovara, mitskog mjesta hrvatskog rata za slobodu, narednih dana na Braniteljskom.hr objavljivat će se crtice iz knjige Aleksandra Fedorovskog „Vukovarski dobrovoljac“.

Riječ je o vrijednom literarnom dokumentu koji prenosi događaje iz Domovinskog rata za vrijeme okupacije Vukovara. Nizom kratkih priča, crtica i zapažanja Aleksandar iznosi svoje potresno svjedočanstvo o nametnutom i krvavom ratu u Hrvatskoj tijekom kojeg je bio teško ranjen.

Pavao Pavličić u svojoj recenziji navodi:

„…autori su se odlučili za kratka i upečatljiva poglavlja koja su posvećena pojedinim temama; to su kao mali medaljoni u kojima se prikazuju junakovi suborci (koji se javljaju samo pod svojim ratnim nadimcima), važna mjesta (stražarnice, krčme, podrumi, skloništa), ili aspekti života (seks u ratnom Vukovaru). Te su kratke pričice koncentrirane oko neke anegdote, a donose i opis mjesta i opis događaja, a i junakove asocijacije na ono što vidi i doživljava.“

Istovremeno Dubravko Jelčić Bužimski opisuje radnu knjigu:

„Ovaj niz kratkih priča, crtica i zapažanja u kojima se reporterska pre¬ciznost i jezgrovitost vješto nadopunjuje nadahnutim poetskim vizurama, stvara cjelinu jednog potresnog ispovjednog dokumenta. Četrdeset i četiri dana teškog, krvavog, bespoštednog razaranja bit će prekinuto metkom u glavu koji će Šašu kao teškog ranjenika odvesti s prvim konvojem iz opkoljenog grada. Ali. i tih četrdeset i četiri dana bit će dovoljno da se opišu stradanja i smrti, mržnje i nježnosti, ludila i patnje, tragične sudbine i groteskni događaji. Grad s manje od pedeset tisuća stanovnika postat će sumorna zona pakla u kojoj tutnje eksplozije, zviždeću meci i kuće nestaju kao da su od karata.“

Ne preostaje nam ništa drugo nego u narednim danima kroz riječi Aleksandra Fedorovskog oživjeti uspomenu na Vukovar, grad heroja.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.