Kultura

Predstavljanje knjige: Operacija “Maslenica” – sjećanja sudionika

knjiga maslenica

Na sajmu knjiga Inteliber u srijedu 12. studenog 2014. u 14:00 sati održano je predstavljanje knjige OPERACIJA „MASLENICA“ – SJEĆANJA SUDIONIKA, autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnardića.

Na sajmu knjiga Inteliber u srijedu 12. studenog 2014. u 14:00 sati održano je predstavljanje knjige OPERACIJA „MASLENICA“ – SJEĆANJA SUDIONIKA, autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnardića. To je osma u nizu knjiga iz serije ,,Memoarsko gradivo” u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) iz Zagreba.

Historiografski, medijski, ali i u obrazovanju zanemarena i zaboravljena važna operacija Domovinskog rata obrađena je na oko 500 stranica ove iznimno vrijedne knjige.
Knjigu su uz autore predstavili Boris Jacović – zapovjednik Taktičke grupe 2. gardijske brigade “Gromovi” u operaciji “Maslenica”, Josip Klemm – pripadnik Združenih snaga jedinica specijalne policije (Antiteroristička jedinica) Lučko na Velebitu te Ante Nazor – ravnatelj HMDCDR-a.

Autori Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić nazočnima su naglasili da je knjiga nastala kao rezultat prikupljanja sjećanja sudionika za dokumentarni film ,,Maslenica” u produkciji HRT-a, sniman povodom dvadesete obljetnice operacije 2013. godine. Budući da u jedan dokumentarni film ne može stati sva prikupljena memoarska građa, jer je (na čemu im zahvaljujemo) odaziv branitelja bio velik i pozitivan, ideja o knjizi bila je logično rješenje kako bi se ova vrijedna svjedočanstva pohranila i bila dostupna široj javnosti, ne samo posjetiteljima arhiva.

Boris Jacović knjigu je okarakterizirao kao umjetnost čiji su autori, poput umjetnika, od hrpe kockica stvorili mozaik, empirijski potkovan. Model po kojem je napravljena ova knjiga smatra uzorom kojem bi trebali težiti i ostali povjesničari.

Josip Klemm u svom obraćanju nazočnima rekao je meni posebno dojmljivu rečenicu:

,,Kad govorimo o Domovinskom ratu trebmo se sjetiti poginulih prijatelja jer ako ih ne spomenemo dobije se dojam da je sve igra u kojoj su došli specijalci i nešto obavili.”

Nadalje, naglasio je da je ova knjiga vrijedna jer obični vojnik rijetko kad ima priliku reći što se događalo u Domovinskom ratu, a upravo je taj obični vojnik bio onaj koji je nosio poginule i ranjene. U knjizi su sabrana sjećanja 110 ljudi iz kojih se može puno toga iščitati. Iako mnogi zaziru od memoarskog gradiva smatrajući ga subjektivnim povijesnim izvorom, doc. dr. sc. Ante Nazor naglasio je da trebamo uzeti u obzir da nam niti jedan drugi izvor neće toliko približiti atmosferu koja je u određenom vremenu vladala, kako su se sudionici osjećali i što je njima bilo važno. 

Za kraj je još potrebno istaknuti da su se autori u knjizi, osim memoarskim gradivom koristili i pisanim izvorima i time knjigu učinili nezaobilaznom literaturom u proučavanju operacije ,,Maslenica”, ali i Domovinskog rata uopće. Budući da objavljivanjem ove knjige nije završeno prikupljanje sjećanja sudionika, autori su naglasili da će biti zahvalni svima koji drže da imaju što reći o spomenutoj temi ili žele ispraviti moguće pogreške u knjizi, svoja sjećanja, zapažanja i primjedbe dostave Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu, kako bi ih povjesničari mogli koristiti u daljnjem radu.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.