Novosti

Predsjednica RH o ćiriličnim natpisima u Vukovaru

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za Slovensku televiziju iznosi svoj stav o problemu ćiriličnih natpisa u Vukovaru. 

 

Kolinda2Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu, 18. ožujka 2015., zajedno s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom sudjelovala je na sastanku nakon čega je gostovala na Slovenskoj televiziji u Ljubljani. U jednosatnom razgovoru za Slovensku televiziju, emitiranom u nedjelju, osvrnula se na gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj i svoja nastojanja da pokrene socijalni dijalog. Ističe kako je svjesna da nema izvršnih ovlasti, ali kao arbitar može pokretati procese i upravo zbog toga obilazi teren, razgovara s ljudima te kroz dijaloge s javnim osobama potiče otvorenu raspravu o ključnim problemima. 

U razgovoru za Slovensku televiziju, zmeđu ostalog, iznijela je svoj stav o pitanju ćirilice u Vukovaru. Iako je za poštivanje zakona, smatra da nametanje i forsiranje ćirilice na natpisima javnih ustanova u Vukovaru “otvara stare rane” Hrvatima u tom gradu koji su pretrpjeli stradanja. Nadodaje kako to ne smiruje niti normalizira situaciju niti za srpsku manjinu. Polaže nade da će lokalna vlast pronaći adekvatno i pametno rješenje navedenog problema.

“Teško je o tome govoriti ako ne dođete u Vukovar,” rekla je, dodavši da je nametanje ćiriličnih tabli provedeno na način da je u gradu izazavalo “nemir”. Zbog toga se zalaže za donošenje zakona o pijetetu prema Vukovaru te dodaje kako Vukovarci sadašnjoj vladi zamjeraju što u Vukovar dolaze samo jednom godišnje i ne rješavaju teške ekonomske probleme koje su zahvatile grad heroj. 

Više o drugim temama razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za Slovensku televiziju možete pročitati ovdje

 

Izvor: narod.hr 

Foto: narod.hr 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.