Novosti

Moj brat svim bi srcem bio uz šator, baš kao i ja.

stivculej1

Mnogi kažu kako je rat odavno gotov, ali vjerujte – nije. Naše su borbe sada drugačije…

Prosvjedni koncert “100 % za Hrvatsku” održat će se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 2. svibnja kad je ujedno i obljetnica masakra dvanaestorice redarstvenika u Borovu selu, jednog od najtežih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata . Svoje nastupe potvrdili su Marko Perković Thompson i Miroslav Škoro, kao i rock sastavi “Opća opasnost” i “Prljavo kazalište” te mnogi drugi. Pojedinci iz braniteljskih redova ovaj termin održavanja prosvjednog koncerta smatraju neumjesnim. Međutim, Josip Klemm je na posljednjoj tiskovnoj konferenciji objasnio kako je dobivanje termina za koncert u Zagrebu iznimno teško, no kako to nikako ne znači da su žrtve Borova Sela zaboravljene. 

Osmišljen je protokol po kojemu će se najprije tog jutra položiti vijenci kod spomen-obilježja poginulim redarstvenicima, a nakon komemoracije ide se za Zagreb. Nema govora o tome da na ovaj koncert gledamo kao na “veselicu”… To je također vid slavljenja naših heroja zbog čega očekujem da se i u Borovu Selu i na Trgu bana Josipa Jelačića okupimo u što većem broju.

Da su ta dva događaja spojiva pokazuje i činjenica da je koncert blagoslovio, a i sudjeluje u organizaciji, Stiv Culej – veteran hrvatskih specijalaca čiji je brat jedan od nemilosrdno ubijenih redarstvenika. Na pitanje ima li razloga za ljutnju s obzirom na to da će se koncert održati na dan pogibije njegova brata i još jedanaestorice redarstvenika, odgovorio je:

Apsolutno sam za to da se i jedan i drugi događaj obilježe u istom danu. Meni je tog dana u Borovu Selu mučki i na posebno okrutan način ubijen brat. Na ovom ćemo koncertu obavezno podsjetiti na žrtvu koju su za nas podnijeli pa je to na neki način koncert i njima u čast. Želim poručiti onima koji ovu situaciju smatraju neprikladnom da bi moj brat, samo da je živ, klečeći došao na koncert u Zagreb. Samo ja znam koliko je propješačio da bi stigao na jedan nastup Prljavog kazališta i koliko je plakao na pjesmu “Ruža Hrvatska”. Morate znati da mrtvi progovaraju kroz žive i ja sam siguran da će moj brat, koji i inače govori kroz mene, govoriti i taj dan! Jednako tako, svim bi srcem bio uz šator, baš kao i ja. Ne treba biti skeptičan kada je u pitanju koncert na dan zločina u Borovom Selu. I na taj način možemo se prisjetiti naših pobijenih… Na neki način i tako možemo slaviti njihovu žrtvu.

Culej očekuje razumijevanje i toleranciju te velik odaziv na skup koji će se održati 2. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu pa je dodao:

Mislim da ćemo i ovako mi branitelji pokazati zajedništvo. Bit ćemo i u Borovu Selu i u Zagrebu i da, možda će biti naporno, ali prošli smo mi i gore. Mnogi kažu kako je rat odavno gotov, ali vjerujte – nije. Naše su borbe sada drugačije, ali smo mi branitelji jednako odlučni i hrabri da se uhvatimo u koštac s neprijateljem. Baš kao i ’91. 

Izvor: dnevno.hr

FOTO: Facebook 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.