Domovinski rat Izdvojeno

Pravosudni epilog zločina na Ovčari

„Časni sude, ovo je posljednja uvodna riječ na sudu za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Posljednja, a trebala je biti prva. Prije tragedije Vukovara mi u običajnom pravu nismo imali pojam etničkog čišćenja. On je utemeljen nakon tragedije jednog razorenog, ubijenog grada“.

Prema svim do sada dostupnim podacima, a posebno onih o otkrivenih 150 masovnih grobnica, više od 1.300 pojedinačnih te onih skrivenih grobnica koje tek predstoji otkriti i uzevši u obzir traganje za još 1.869 osoba nestalih u Domovinskom ratu može se zaključiti kako velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku po dimenzijama nečovječnosti i destruktivnosti nadilazi ili je pak u relaciji sa svim drugim slučajevima etničkog čišćenja nakon 1945. godine. Unatoč tako razvidnom zaključku i jasno flagrantnim povredama međunarodnoga humanitarnoga prava, zločini počinjeni na tom području dobili su vrlo ograničene kaznenopravne kvalifikacije i sankcije pred međunarodnim sudovima:

Prva optužnica za vukovarski zločin sastavljena je 26. listopada 1995. godine, a konačni oblik je zaprimila trećom objedinjenom izmijenjenom optužnicom od 15. studenog 2004. Optuženicima Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu stavljeni su na teret zločini protiv čovječnosti, progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, istrebljenje, mučenje, nečovječna djela, kršenje zakona ili običaja ratovanja, ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje.

27. rujna 2007. godine donesena je prva presuda prema kojoj je:

 • Miroslav Radić oslobođen optužbi
 • Mile Mrkšić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina
 • Veselin Šljivančanin osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina

5. svibnja 2009. godine Žalbeno vijeće donosi sljedeću presudu:

 • potvrđuje zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina izrečenu Miletu Mrkšiću
 • Veselinu Šljivančaninu izriče kaznu u trajanju od 17 godina zatvora

8.prosinca 2010. godine u postupku preispitivanja u predmetu Tužitelj protiv Veselina Šljivančanina:

 • ukida kaznu u trajanju od 17 godina zatvora, koju je Žalbeno vijeće izreklo Veselinu Šljivančaninu i izriče novu kaznu od 10 godina zatvora

Za direktne počinitelje pogubljenja na Ovčari, pripadnike TO Vukovar i pripadnike dobrovoljačke formacije „Leva supoderica“, prva je optužnica pred nadležnim srbijanskim sudovima podignuta 2003. godine, a sve do kraja 2017. godine donesen je veći niz različitih presuda, ponovljenih postupaka i suđenja, potvrđivanja i smanjenja kazni zatvora. U studenom 2017. godine, donesena je (za sada) konačna presuda prema kojoj je potvrđena prvostupanjska presuda u odnosu na optužene Miroljuba Vujovića, Stanka Vujanovića, Predraga Milojevića (20 godina) i Gorana Mugošu (5 godina); Miroslavu Đankoviću i Ivanu Atanasijeviću kazna je smanjena sa 20 na 15 godina zatvora, a Saši Radaku na pet godina zatvora. Nadi Kalabi pooštrena je kazna s devet na 11 godina. Oslobođeni su Milan Vojnović, Jovica Perić, Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su prethodno u prvom stupnju bili osuđeni na 15, 13, šest i pet godina zatvora.

Uz tako ograničene sankcije u potpunosti se može izvući zaključak o kontinuiranom trajanju „bitke za Vukovar“. Nadalje, isto je očigledno i proizlazi iz činjenice kako se pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 525 osoba nestalih u Domovinskom ratu s područja Vukovarsko – srijemske županije, odnosno 386 s područja Grada Vukovara.

Upravo iz tog razloga, a s obzirom na prikupljena saznanja o postojanju dodatne skrivene masovne grobnice – Ovčare 2, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja od ožujka 2016. godine, u mandatu državnog tajnika Stjepana Sučića te potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda počinje sustavno i kontinuirano istraživanje svih zaprimljenih saznanja moguće lokacije dodatne skrivene masovne grobnice na Ovčari.  Najsuvremenijim polugama pretraživanja, cadaver psima, georadarskim istraživanjem strukture tla lokacija od interesa te konačno zračnim snimanjem i provedbom probnih iskapanja do danas je pretražena površina od 411.712m2.

Unatoč sustavnim i kontinuiranim nastojanjima na području poljoprivrednog dobra do danas nije otkrivena druga masovna grobnica.

NASLOVNA FOTO – Osobni predmeti pronađene kod jedne od 200 žrtava ekshumiranih s Ovčare (izvor: ICTY)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

IZVORI

 1. http://www.hlc-rdc.org/Transkripti/vukovarska/Transkripti/2006/Vukovarska-trojka-svedok-Hajdar-Dodaj-svedok-P-011-8.03.2006..pdf
 2. http://www.hlc-rdc.org/Transkripti/vukovarska/Transkripti/2006/Vukovarska-trojka-P-011-9.03.2006..pdf
 3. Završni izvještaj Komisije stručnjaka UN-a osnovane na temelju Rezolucije 780 Vijeća sigurnosti (1992) Dodatak X.A. Masovna grobnica OVČARA kraj Vukovara, UNPA Sektor Istok.
 4. Izvještaj o preliminarnom istraživanju lokaliteta masovne grobnice u blizini Vukovara u bivšoj Jugoslaviji, 19. siječnja 1993. godine, Liječnici za ljudska prava, Boston, Massachussetts
 5. Stover, E. i Peress, G. (1997) The Grave at Vukovar, Smithsonian mag. Uz pretplatu dostupno na: https://www.smithsonianmag.com/history/the-grave-at-vukovar-1-47202940/
 6. Dzuro, V. (2017). Vyšetřovatel. Prag: Grada Publishing.
 7. Slučaj Ovčara: 14 godina čekanja pravde. Dostupno na: http://www.hlc-rdc.org/?p=34727
 8. Jonjić, T. (2013) Razaranje Vukovara i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. U: Dražen Živić, Sanja Špoljar Vržina, Vinicije B. Lupis i Sandra Cvikić, ur. Vukovar 91′ – Istina i/ili osporavanje. Zagreb-Vukovar: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
 9. Šola, I. (2013) Renarativizacijska destrukcija vukovarske epopeje. U: Dražen Živić, Sanja Špoljar Vržina, Vinicije B. Lupis i Sandra Cvikić, ur. Vukovar 91′ – Istina i/ili osporavanje. Zagreb-Vukovar: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
 10. Evidencija osoba nestalih u Domovinskom ratu i Evidencija smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa (stanje na dan 22.IX.2020.)

O autoru

Ana Filko

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja