Novosti

Pomozite hrvatskom branitelju: je li ovo doista dostojan život?!

jakovpomoc

Kuća u kojoj Jakovljeva obitelj (troje djece, on i supruga) živi je trošna i derutna, ali je čista jer Jakovljeva supruga ulaže svoje vrijeme u ublažavanje ovog siromašnog stanja.

Jakov Krijanović još je jedan u nizu branitelja koja jedva može prehraniti svoju djecu i sastaviti kraj s krajem za decentan i dostojan život svoje obitelji. Jakov živi u Vukovaru, a svoj ratni put je započeo bježanjem iz JNA i priključenjem HOS-u. Nakon toga je bio branitelj 9. gardijske brigade. Nakon rata ga je država naselila u Knin, no stan je izgubio zbog povratnika srpske nacionalnosti koji je imao stanarsko pravo nad stanom. Tijekom mirne reintegracije, Jakovu je ponuđen smještaj u Vukovaru, gdje je naseljen u devastiranu kuću.

Iako se cijeli život trudio raditi svakakve poslove, svojoj obitelji nikada nije uspio osigurati život dostojan čovjeka. U kući s njim žive supruga, kćer i dvoje sinova. Njegova djeca su se uskoro počela žaliti kako su gladna, no on nije imao otkuda skrpati financije za njihovu prehranu. Iz tog razloga, iz financijske nemoći i psihičke iscrpljenosti, u jednom trenu je odlučio sebi oduzeti život. Ipak je odustao od tog postupka, no Jakovu je posao i pomoć nužno potrebna.

Jakov i njegov stariji sin nemaju stalan posao, računi u bankama su im blokirani, prijete im isključenjem struje, a nemaju niti drva za ogrjev niti hladnjaka. Institucije do sada nisu prepoznale njegov težak život. Jakovljevu priču je ispričala jedna Vukovarka za portal Dnevno.hr, koja je sa članovima SOHV-a donijela humanitarnu pomoć: nešto namještaja, odjeće i prijeko nužne hrane.

Kuća u kojoj Jakovljeva obitelj živi je trošna i derutna, ali je čista jer Jakovljeva supruga ulaže svoje vrijeme u ublažavanje ovog siromašnog stanja. Ipak, vlaga u kući uništava sav njen trud, a glad je sve veća. Njihova djeca nerijetko uče uz svijeću i manjka im sve ono što ostala, normalna djeca posjeduju.

„Ma zdrav sam, nemojte pisati za probleme s kičmom. Sve ću raditi da prehranim djecu! Na građevini sve znam raditi osim keramike i kamena… Imam i B kategoriju, vozim, radio sam i u pogrebnom poduzeću, ali to je sve na kratko. I branitelj sam, da, ali ne tražim ništa jer nisam ranjen! Međutim, ne vrijedi… Nevolja me sustiže… Moja djeca…“, kazao je Jakov, briznuo u plač i bacio mobitel.

Jakov ne želi ovisiti o drugima, već želi na pošten i dostojanstven način zaraditi za kruh za sebe i svoju obitelj i osigurati im egzistenciju. O Jakovu je jednom bila i reportaža na RTL-u, no nitko mu se nije javio i pomogao mu, pa čak ni nadležne institucije. Podijelite ovu vijest, kontaktirajte Jakova ili uplatite koju kunu. Svaka lipa će im dobro doći! Budimo humani!

JAKOV KRIJANOVIĆ: 097/628-4047, Ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića 9, 32000 Vukovar; Novac možete uplatiti na jedini račun koji nije blokiran, a to je račun njegovog posinka: Valentin Hadžić, Erste banka IBAN: HR1924020063206849853, a za uplate iz inozemstva: ESBCHR22

jakovpomoc1

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.