Novosti

Pavković: Da nema Josipa Klemma, trebalo bi ga izmisliti

josipklemm

Što mu više podmeću, što lažu i što ga više žele strpati u ropotarnicu, maknuti s javne scene, nama je sve miliji i draži!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.), progovora o Josipu Klemmu, predsjedniku Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i jednom od vođa braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66.

Imena Josipa Klemma, Đure Glogoškog ili Ante Deura na žalost ne ćete naći u školskoj čitanki nazvanoj „Domovinski rat“ (Školska knjiga, 2015.), o kojoj se relativno mnogo govori i piše, a namijenjena je kao priručnik za učitelje povijesti u osnovnim školama i nastavnike povijesti u srednjim školama. Osim njih, naravno, izostavljena su i brojna druga istaknuta imena, vezana uz stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Autori će reći –pa, ne možemo sve spomenuti! To je činjenica i to je istina. Ali, žalosno je što se čitava hrvatska povijest sastoji u stilu „veži konja gdje ti aga kaže“. Tako, možeš ti biti junak nad junacima, ali ako nisi podoban, ako ne ideš niz dlaku onima koji su trenutačno na vlasti – piši kući propalo je!

To se drastično i skromno među ostalima događa i s Junakom hrvatskog Domovinskoga rata Josipom Klemomm. Svi koji ga poznaju, a poznaju ga mnogi, znaju da je riječ i o iznimnom humanitarcu, a ne samo bivšem istaknutom ratniku. O čovjeku velikog srca. Taj svoj humanitarni dio nikada nije volio isticati, za razliku od nekih drugih koji su organizirali deset posto od njega, a sve su to onda odmah stavili na sva zvona, kao da su sagradili zagrebačku katedralu. Njega, baš kao i suradnike s kojima se svakodnevno druži, boli nepravda. Nije išao u rat, nije teško stradao da bi samo tako mogao mirno promatrati sva zla koja se godinama i kontinuirano čine onima koji su poput njega bili prvi kad je trebalo. Zahvaljujući njemu, Udruga specijalne policije Domovinskoga rata RH na čijem je čelu, danas usred Zagreba ima jedne od najljepših prostorija, u kojima se svakodnevno održavaju razne tribine, izložbe, promocije knjiga i štošta drugo vezano uz Domovinski rat. Međutim, ono što je najvažnije taj čovjek ima nevjerojatnu potporu među hrvatskih braniteljima, udrugama, stradalnicima, obitelji poginulih i nestalih, hrvatskim generalima. On je duša i tijelo ljudi koji su proživjeli strahote srpske i ine agresije. Uz to, nije ni isključiv. Uvijek je spreman na razgovor, dijalog, sve za dobro onih koji su prošli pakao.

U hrvatskoj povijesti ostat će zapisan i kao jedan od lidera dosad najsnažnijeg bunta ratnih veterana. Bori se zajedno s ostalima da ministar branitelja bez branitelja Predrag Matić i njegovi suradnici napuste fotelje koje po ničim, ali po ničim, nisu zaslužili. Za tog Matića, koji će jednoga dana itekako morati odgovarati za svoja nedjelja, izjavio je da ga unatoč svemu „nitko nema pravo vrijeđati“, ali činjenica je da je ovaj na žalost bolestan ministar stvarno pisao svojim kolegama ministra, ali da ga ni oni ne „šljive pola posto“ te da mu ni ne ogovaraju na njegove dopise. Šteta što i po tome ne vidi da je „mačji kašalj“, kojeg će prvom prigodom – šutnuti preko Save!

Branitelji su, zahvaljujući i Klemmu, ali i drugima, Vladu i samoga premjera Milanovića još prije nekoliko godina na konvenciji u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu časno i dostojanstveno upozoravali da se blati Domovinski rat i njezini sudionici, pa su tom prigodom ministra branitelja dočekali s takvim negodovanjem i zvižducima da ako je ovaj imao imalo srama (a nema ga) već je isti dan trebao podnijeti neopozivu ostavku. Za dugogodišnje i uspješno zalaganje za prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji Klemm je već odavno trebao primiti najviše državno odličje. Umjesto toga primio je kontraverznu optužnicu, (sic!), s kojom ga žele kompromitirati, pa i proglasiti kriminalcem. No pasaran! –rekao bi premjer Milanović. No tako rade i s drugim značajnijim i manje znanim hrvatskim braniteljima. Gaze ih, podmeću, bljuju i pljuju. Što je sve doživio Đuro Glogoški, što su proživljavali još ranije generali Markač i Gotovina, general Basarac, kako je prošao general Glavaš, kako prolaze šestorica bosanskohrvatskih junaka u Haagu, što su napravili od Mihajla Hrastova, branitelja u Lori, pa sve do nedavno Mladena Miloševića voditelja Braniteljskog portala?

Sreća je da nisu na vlasti razni fumići, s dva razreda škole, bivši vojni tužitelji i partizani, kojima je Boško Buha mogao biti otac. Ti bi ih već davno strpali na Goli otok.

Sve u svemu, da nema Josipa Klemma, trebalo bi ga izmisliti. Što mu više podmeću, što lažu i što ga više žele strpati u ropotarnicu, maknuti s javne scene, nama je sve miliji i draži!

 

Izvor: hrnews.hr

Foto: braniteljski.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.