Heroji Domovinskog rata Izdvojeno Novosti

Paljenjem svijeća obilježena 30. obljetnica pogibije 18 pripadnika 2. bojne 108.br. ZNG RH u Bosanskoj Posavini

Prvog dana mjeseca listopada 2022. godine paljenjem svijeća i obilaskom Spomen parka poginuloj djeci u Domovinskom ratu obilježena je 30. obljetnica pogibije 18 pripadnika 2. bojne 108.br. ZNG RH u Bosanskoj Posavini. Na komemoraciji su prisustvovali dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Rijeke i okolice pod vodstvom Joze Antunovića i Pave Naletilića, koji su se vraćali sa sportskih igara u Vukovaru i ovom prilikom odlučili stati u Slavonskom Brodu i odati počast palim herojima.

30. rujna 1992. godine neprijatelj je zaskočio brigadu uočivši rupu u obrani, pri čemu je dio pripadnika 2. bojne 108.br. ZNG RH zarobljen, a dio je poginuo u borbi. Tijela 16 pripadnika brigade, porijeklom sa zapadnog dijela bivše općine Slavonski Brod, razmijenjena su 1992. godine, dok se dvojica pripadnika još uvijek vode kao nestale osobe. Iz općine Orlovac poginulo je 11 boraca, iz općine Brodski Stupnik 4, općine Sibinj jedan, dok su dvojica pripadnika brigade čija tijela nisu vraćena živjela na području Bosanske Posavine.

Među riječkim dragovoljcima i veteranima koji su odali počast poginulima i nestalima nalazili su se i pripadnici 111.br. ZNG RH koji su sudjelovali u bitci za Bosansku Posavinu. Zadnje brigade koje su se povukle nakon pada Bosanske Posavine sa područja sela Koraće bile su 111.br. ZNG RH Rijeka i dijelovi 157.br. HV Slavonski Brod.

Podsjetimo, 108. brigada ZNG RH osnovana je 28. lipnja 1991. godine, a brigada od kolovoza 1991. pa sve do proljeća 1992. godine djeluje na novogradiškom bojištu nakon čega odlazi na ratište u Bosansku Posavinu. Jedna od najznačajnijih akcija 108. brigade je obrana Grada Nove Gradiške već pri samom početku agresije na Hrvatsku čime je neprijatelj zaustavljen u daljnjem proboju. Više o 108. brigadi možete pročitati ovdje.

Foto izvor: Pavo Naletilić

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Sandra Šućurović