Domovinski rat Izdvojeno

28. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG-a

Danas, 28. lipnja, obilježava se obljetnica osnivanja 108. brigade iz Slavonskog Broda.108. brigada Zbora narodne garde je ustrojena 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje pored Slavonskog Broda. Na samom početku agresije na RH, brigada je u suradnji s radnicima “Đure Đakovića” spriječila pokušaj otimanja tenkova od strane tzv. JNA, te su poslije ti tenkovi M-84 korišteni kao Oklopništvo 108. brigade. U kolovozu 1991. godine u suradnji sa 3. gardijskom brigadom “Kobre” i Specijalnom jedinicom policije “Šimini anđeli pakla” zaustavljena je kompozicija vlakova kojima se izvlačila vojna tehnika iz tzv. JNA iz Slovenije. Sva oprema je prebačena postrojbama u područjima koja su zahvaćena ratom širom Hrvatske.  Tom akcijom je Zbor Narodne Garde Republike Hrvatske prvi put dobio veću količinu tehničko – materijalnih sredstava. Također u suradnji s 3. gardijskom brigadom i hrvatskom policijom, 108. brigada oslobađa i vojna skladišta u Bukovlju i Gromačniku, te vojarnu u Slavonskom Brodu.
Dalje, brigada od kolovoza 1991. pa sve do proljeća 1992. godine djeluje na novogradiškom bojištu nakon čega odlazi na ratište u Bosansku Posavinu. Jedna od najznačajnijih akcija 108. brigade je obrana Grada Nove Gradiške već pri samom početku agresije na Hrvatsku čime je neprijatelj zaustavljen u daljnjem proboju. U rujnu 1991. godine, brigada sudjeluje u proboju blokade opkoljenog Vukovara u čemu i uspijevaju, te se tada u Vukovar doprema 15 kamiona s opremom kako bi se ojačala obrana Vukovara. U svibnju 1992. godine, u suradnji s drugim postrojbama, brigada sudjeluje u akciji oslobađanja čitavog područja bivše općine Bosanski Brod. Tijekom rata, 182 pripadnika 108. brigade su izgubila život, a 850 ih je ranjeno.
Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Sandra