Kultura

“Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine”

vladoradosic

Zahvaljujući knjizi Vlade Radošića, u kojoj istražuje originalne dokumente agresora Domovinskog rata, pokrenute su optužnice protiv osmero ljudi, a u izradi je nova knjiga i registar osoba koje su sudjelovale u agresiji na RH.

Već smo prije pisali o Vladi Radošiću, autoru knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine”, a sada donosimo detaljnije informacije o navedenoj knjizi.

Vlado Radošić radio je devedesetih u krim policiji na ispitivanjima ratnih zločina Nova Gradiška te je podnosio kaznene prijave protiv počinitelja. Bio je zapovjednik policijske ispostave tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak nakon koje je u policijskoj postaji u Okučanima naišao na originalne dokumente agresora. Dok se postaja obnavljala, sačuvao je te dokumente i započeo s istragom zločina. Među brojnim primjerima navodi i slučaj načelnika SUP-a 1991.godine u Okučanima koji je tri mjeseca proveo u istražnom zatvoru, no biva aboliran.

Do 1997. godine bavio se spomenutim istraživanjima, a nakon toga je vraćen u PP Nova Gradiška gdje ostaje do mirovine 2007. godine. Odlaskom u mirovinu shvaća uzaludnost svog posla i svih istraživanja na kojima je godinama radio te odlučuje progovoriti o logoru Stara Gradiška i zatvoru Okučani jer, kako kaže, tamo su učinjena najveća zvjerstva na tom području:

Kada si u borbi prsa u prsa, postoji mogućnost da preživiš više nego kad si bespomoćan i svaki dan gledaš smrti u oči. Čekaš hoće li ti doći ludi, pijani četnik i hoće li te zaklati, mučiti, ponižavati seksualno i tjelesno…

Ti logoraši preživjeli su najgore i zaslužuju da se s time izađe u javnost. Radošić je prikupio dokumentaciju (izjave, izvještaje itd.) i kontaktirao Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koji mu je pružio podršku i pomoć oko knjige. Njihovom zaslugom knjiga je ugledala svijetlo dana.

Na pitanje kako su logoraši reagirali na ispitivanje (svjedočenje), rekao je da su reakcije bile različite. Bilo je onih koji su bez ikakvog grča govorili o proživljenom, no bilo je i onih koji su zahtijevali anonimnost, pa i onih koji su bili nepovjerljivi prema njemu. Međutim, kada su ga upoznali i shvatili što radi, pristali su izaći s imenima. Neki jednostavno nisu imali volje ni želje ponovo vraćati ta grozna sjećanja, dok drugi sami donose svoje privatne dokumente za istraživanje.

Radošić kaže da u ovom poslu uživa, iako se financira sam. Pored toga što je i sam bio na prvoj crti novogradiškog ratišta, neprestano čita o navedenim događajima kako bi mogao usporediti napisano s vlastitim iskustvima.

Institucije Republike Hrvatske pozitivno su reagirale na sve Radošićeve zahtjeve vezane uz potrebnu dokumentaciju. Najbolji je primjer tome Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku koje je pokrenulo optužnice protiv osam osoba nakon što im je Radošić prije godinu dana dostavio primjer svoje knjige.

Druga knjiga već je u pripremi, a trebala bi izaći ove godine. Radošić priprema, možemo tako reći, registar četnika, tj. osoba koje su sudjelovale u agresiji na Republiku Hrvatsku, iz zapadne Slavonije, Bosne i Hercegovine, srpskih dobrovoljaca iz Srbije, Crne Gore, Vojvodine, Makedonije, Kosova. S obzirom na dokumentaciju koju su ostavili na našim područjima nakon rata, koju su sami pisali (biografije i slično), nije bilo teško složiti popis, kaže Radošić.

Tijekom istraživanja otkrio je da neke osobe s popisa srpskih ratnih vojnih invalida rade u MUP-u RH. Na to je upozorio policiju i nadležne službe, no odgovora nije bilo. Stoga je zanimljiv slučaj Ive Špančića (kapetan prve klase i predsjednik vijeća Vojnog suda JNA) koji je 22.12.1991. promaknut u čin majora JNA. Radošić je 1996. godine poslao upit odjelu za ratne zločine PU Zagrebačke da se s dotičnim obavi razgovor jer je bio upoznat s četničkim ubojstvima civila. Špančić je kao predsjednik općinskog suda u Zagrebu odbio razgovarati o spomenutoj temi. Jedan novinar s portala dnevno.hr kontaktirao je institucije s istim pitanjem, a Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo je da radi interesa zaštite podataka ne mogu udovoljiti njegovom traženju.

Vladi Radošiću želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem istraživanju i pisanju.

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.