Novosti

Koga je branio HVO?

akcija

Slijedom nastavka akcije „Jedan dan – jedan problem“, osvrćemo se na problem vezan uz Hrvatsko vijeće obrane.

U sklopu akcije „Jedan dan –jedan problem“ braniteljski.hr nastavlja s upitima o problemima koji opterećuju braniteljsku populaciju prema relevantnim osobama. Iako ne dobivamo odgovore na naša pitanja mi nastavljamo upornošću do pobjede.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Ministre,
slijedom nastavka akcije „Jedan dan – jedan problem“, osvrćemo se na problem vezan uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO) te Vas molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja:

1.Može li se odvojeno gledati obrana teritorija RH i BiH? Je li to bilo jedinstveno ili odvojeno ratište? Je li RH napadana s prostora BIH (Trebinje, Banja Luka, itd.). Je li se Hrvatska branila iz dubine teritorija BIH?

2. Čija je bila zakonska obveza obrana hrvatskog naroda u BIH?

3. Je li HVO sudjelovao u obrani i oslobađanju RH bez obzira što su se ratne operacije vodile na prostoru BiH?

4. Znate li koje su akcije predhodile operaciji Oluja i kakva je bila uloga HVO u tim operacijama te pod čijim su zapovjedništvom bile postrojbe HVO?

4. Zašto ste poništili rješenja koja su izdale institucije RH i zašto zakonita i pravovaljana rješenja institucija RH nazivate „Džentlmenskim sporazumom“ te time ne poštujete institucije RH?

5. Znate li da je vrhovni zapovjednik HV Franjo Tuđman nekoliko puta nazvao HVO sastavnicom oružanih snaga HV i da su pripadnici HVO odlikovani vojnim odličjima RH (Spomenice Domovinskog rata, medaljom Oluje) od strane vrhovnog zapovjednika?

6. Odlukom Hrvatskog sabora osnovane su pojedine specijalne postrojbe HVO-a i MUP Herceg-Bosne pa se postavlja pitanje jesu li one sastavnica OS RH? Znate da je kompletna arhiva HVO završila u MORH-u i drugim institucijama RH te je li i to govori da je HVO sastavni dio oružanih snaga koje su sudjelovale u obrani suvereniteta RH?

7. Zašto obitelji branitelja HVO-a koji su počinili suicid ne ostvaruju nikakva prava? Ti branitelji odlikovani su od strane RH Spomenicom Domovinskog rata što ukazuje na činjenicu da su sudjelovali u obrani RH, a sada su njihove obitelji zaboravljene i ostavljene od strane RH.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.