Novosti

Ovršni zakon u službi je politike, a ne građana

zivizid1

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi poslao je priopćenje po pitanju Ovršnog zakona koje prenosimo u cjelosti.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi poslao je priopćenje po pitanju Ovršnog zakona koje prenosimo u cjelosti.

Budući da u posljednje vrijeme svakodnevno dolazi do deložacija koje su posljedica trenutnog Ovršnog zakona koji ne štiti pravo na dom pojedinca, smatramo se odgovornim reagirati na isti.

Veliki broj građana nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji te jedva podmiruje osnovne životne potrebe, a Ovršni zakon, koji je trenutno na snazi, dovodi ih u još nepovoljniji položaj. Zbog toga smatramo da je potrebna hitna izmjena tog zakona pri čemu se treba voditi modelima nekih europskih zemalja u kojima je jedno od osnovnih prava čovjeka – pravo na dom. Do izmjene zakona apeliramo na Ustavni sud da zabrani daljnju primjenu spornih odredbi ovršnog zakona ili da čitav zakon stavi izvan snage, s izričitom zabranom daljnjeg postupanja te da poništi sva rješenja o ovrsi koja su donesena dosadašnjim Ovršnim zakonom.

Danas se obitelj Brlenić iz Gornjeg Kneginca suočava s navedenim zakonom. Zoran Brlenić, njegova supruga koja boluje od raka štitnjače te njihovih troje djece prisiljeni su iseliti iz vlastitog doma zbog nemogućnosti vraćanja kredita uslijed Zoranovog otkaza u NK Varteksu i suprugine bolesti. Ovo je tek jedan u nizu primjera kakve sve negativne posljedice na pojedinca, obitelj, pa i čitavo hrvatsko društvo ima provedba Ovršnog zakona.

Ovakav tip zakona stavlja u neugodan položaj ne samo obitelj, već i policajce koji su prisiljeni izvršavati deložacije i ulaziti u sukobe s hrvatskim građanima koji štite deložirane, odnosno štite temeljno pravo čovjeka na vlastiti dom. Zbog neprimjerenih političkih odluka i političara koji ne djeluju u službi naroda, donose se zakoni koji su uzrok sukoba između hrvatskih građana i policije.

Posao vladajućih je donošenje zakona koji će štiti hrvatske građane i omogućiti im sva temeljna prava čovjeka, no Ovršni zakon najbolji je primjer kako sustav ne funkcionira te zbog toga civilne organizacije moraju preuzimati posao države. Netko mora stati u obranu nezaštićenih.

FOTO: zivi zid/facebook

zivizid2zivizid3zivizid3zivizid4zivizid5zivizid6

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.