Novosti

FOTO: Gromovi na hodočašću u Gvozdansko

gromovi1

Već tradicionalno Gromovi učestvuju u hodočašću…

U nedjelju 11. siječnja 2015. godine u spomen na 437. obljetnicu herojske obrane kaštela Gvozdansko održano je VI. hodočašće u Gvozdansko. Utvrda Gvozdansko, koju su izgradili knezovi Zrinski, našla se na putu turskim osvajačima koji su, nakon Bitke na Krbavskom polju, nastojali zauzeti Pounje kako bi osigurali nastavak pohoda prema kršćanskoj Europi.

Nakon zauzimanja okolnih strateških točaka, utvrda je, odoljevši više pokušaja osvajanja, pala nakon tromjesečne opsade turske vojske pod zapovjedništvom Ferhat-paše Sokolovića. Umjesto posljednjeg turskog juriša osvajače je 13. siječnja 1578. godine zatekao strašan prizor koji je izazvao poštovanje i samog Ferhat-paše.

Tristotinjak branitelja utvrde smrzlo se nakon što su, bez hrane i streljiva, odbili sve ponude da se predaju. Turski je vojskovođa iz poštovanja poginulim braniteljima osigurao kršćanski ukop, a mještane Gvozdanskog je oslobodio plaćanja poreza.

Brojni članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i ove godine su sudjelovali na hodočašću u Gvozdanskom. Gromovi pristigli iz Slunja, Rakovice, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Dugog Sela, Siska, Petrinje, Gline i Dvora u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Hrvatske odali su počast junacima obrane Gvozdanskog u boju s Turcima 1578. godine, kao i Hrvatima ubijenima 1941. i 1991. godine.

U Domovinskom ratu 2. gardijska brigada Gromovi u pobjedonosnoj operaciji „Oluja“ oslobodila je Gvozdansko i time zatvorila višestoljetnu ratnu i vojnu povijest Gvozdanskog.

Svetu Misu predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski uz koncelebraciju sisačkog biskupa mons. Vladu Košića, domaćeg župnika vlč. Stjepana Filipeca, mons. Lovru Cindorija, mons. Marka Cvitkušića, vojnog kapelana don Milenka Majića i petrinjskog đakona vlč. Vjekoslava Uvalića.

Nakon mise slijedio je mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“ do spomen križa, gdje je na početku komemoracije molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog predmolio biskup Košić. Vijence i svijeće kod križa položili su predstavnici lokalnih vlasti, braniteljskih udruga iz više gradova, te predstavnici kulturnih i povijesnih udruga, a na kraju ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je „Plamen slobode“.

Izvor: udruga2gbr-gromovi.hr

gromovi2gromovi3gromovi4

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.