Novosti

Otvoreno pismo Upravnom vijeću HINE-e

satormetla

U braniteljskom šatoru smo ponovno podsjetili kako treba voljeti Hrvatsku i kako se za nju treba boriti.

Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata uputili su otvoreno pismo Upravnom vijeću HINE-e gospodinu Josipu Weberu po pitanju ne objavljivanja odgovora na premijerovu izjavu da: „braniteljski šator u Savskoj 66 smrdi po svim osnovama“.

Nebrojeno puta u protekloj godini posjetili smo braniteljski šator u Savskoj 66 i tamo smo jedino osjetili miris domoljublja. Tamo smo se ponovno podsjetili kako treba voljeti Hrvatsku i kako se za nju treba boriti. Kako treba biti uporan i ne odustajati od svojih ideala. Što od toga smeta premijeru Milanoviću ostavljamo njemu na razmišljanje.

Ovo Otvoreno pismo samo je jedan od dokaza kako mediji pa čak i Hina kao javni medijski servis ignoriraju objaviti braniteljska priopćenja i kako je braniteljima teško boriti se s medijima i iznijeti svoju istinu u javnost. Od početka prosvjeda branitelji su izloženi medijskom linču i medijskoj manipulaciji s kojom bi se teško nosile i svjetske PR agencije.

No, bez obzira na to istina uvijek pronađe put i na kraju pobijedi.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,
26. listopada 2015. na službenu e-adresu ( hina@hina.hr) uputili smo priopćenje za medije u kojem smo reagirali na izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića na TV Jabuka (20.listopada) u kojoj je, među ostalim kazao da: „braniteljski šator u Savskoj 66 smrdi po svim osnovama“. Neugodno smo iznenađeni time što Hina kao javni medijski servis, kojeg financiraju svi porezni obveznici, a što smo i mi, nije objavila našu reakciju.

Ne samo da to smatramo neprofesionalnim postupkom mimo svih standarda koja moraju vrijediti u javnim medijskim servisima kojima je osnivač Republika Hrvatska – a za svoj rad odgovaraju najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatskom saboru – već i mogućim kršenjem zakona.

Naime, Zakon o Hini, preciznije zakonska odredba u članku 5., nedvosmisleno govori da Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja, te da ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Odnosno, da Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

Mi, predstavnici braniteljskih udruga i branitelji koji smo stvarali demokratsku državu, u kojoj je utemeljen vaš i naš javni medijski servis Hina, smatramo i zalažemo se za neovisno i nepristrano novinarstvo te se nadamo i vjerujemo kako je neobjavljivanje našeg priopćenja bio sporadičan propust.”

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.