Novosti

Otvoreno pismo Ante Deura Mariji Miličević, urednici emisije Veterani mira, zbog njezinog sramotnog ponašanja

antedeur

Ponukan izrazito bezobraznim ponašanjem Marije Miličević, urednice emisije Veterani mira, koja je posljednjih dana nazivala naše udruge da provjeri…

Ponukan izrazito bezobraznim ponašanjem Marije Miličević, urednice emisije Veterani mira, koja je posljednjih dana nazivala naše udruge da provjeri je li one podržavaju moj stav kao predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, smatram svojom dužnošću reagirati na isto.

13. listopada 2014. na HRT-u održan je okrugli stol na temu zastupljenosti tema iz Domovinskog rata na HRT-u. Rasprava na Okruglom stolu protekla je u dinamičnom tonu, pri čemu su predstavnici braniteljskih udruga iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji se predstavljaju hrvatski branitelji na javnoj televiziji. Da sada ne ulazimo previše u meritum same rasprave na Okruglome stolu budući da se u medijima o tome dosta pisalo, usmjerit ćemo se na no što se dogodilo nakon njega.

Naime, ja kao predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi sam u raspravi iznio stav kako je emisija koju Marija Miličević vodi samo produženi dio politike sustava koji radi protiv interesa hrvatskih branitelja, na što je dotična zaključila da to govorim jer nisam bio pozvan kao gost u emisiju. Pa sada se pitamo, poštovana gospođo, zar mislite da Zboru udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi pojavljivanje u vašoj emisiji predstavlja toliku važnost da bi se netko zbog toga ljutio? Zar mislite da vi i vaša emisija toliko impresionirate naše članove da bi sudjelovanje u vašoj emisiji podiglo rejting naših udruga i mene kao predsjednik? Zar mislite da te teme koje vi obrađujete u toj napola poljoprivrednoj emisiji predstavljaju srž problema hrvatskih branitelja? Zar mislite da ljudima koji su prošli pet godina ratnih strahota vi kao osoba toliko imponirate da bi se netko ljutio što nije bio u vašemu društvu?

Poštovana gospođo, ja sam iznio stav i mišljenje svih nas jer se u našim udrugama, za razliku od institucije u kojoj vi radite, ne glumi demokracija nego se djeluje demokratski, pa kada predsjednik govori, govori u ime svih nas. Demokratski donosimo odluke i demokratski biramo vodstvo jer branitelji nisu političari, već zajednica ljudi ujedinjenih borbom, žrtvom i ljubavi prema Domovini, koji zajedno donose odluke bez fige u džepu i koji časno i ponosno brane svoje stavove i uvijek stoje jedni iza drugih. Shvaćam da su hrvatske novinare ovdašnji političari navikli da iza njihovih riječi često nitko i ništa ne stoji, uključujući i njihove kolege iz stranaka, stranačko vodstvo ili koalicijske partnere pa stalno moraju tražiti potvrdu ili komentare njihovih izjava u strankama istih, ali, za razliku od nas branitelja, njih ne ujedinjuje borba, žrtva i ljubav prema Domovini, već najčešće vlastiti i stranački interes.

Što ste vi mislili postići kada se krenuli nazivati predsjednike naših udruga i propitivati slažu li se oni s iznesenim stavom? Koliku važnost vi sebi pridajete da ste se uopće sjetili napraviti takav potez? Zar mislite da bi i jedan častan i pošten hrvatski branitelj radi vas i sudjelovanja u toj vašoj emisiji izdao svoga brata po oružju, zar ste u stanju toliko podcijeniti hrvatskoga branitelja? Je li to uopće bila vaša ideja ili ste po instrukcije otišli u Ministarstvo branitelja kod Bojana Glavaševića gdje svaki tjedan dolazite po naputke kako voditi emisiju i koga pozvati u goste?

Da Vi više ne biste trošili svoje dragocjeno vrijeme i impulse koje plaća hrvatski narod, nazivajući naše podružnice ja Vam ovdje još jednom potpisujem svoj stav kao Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te se iskreno nadam da se sada shvatili kako to je to ujedno stav i svih naših članica.

Ante Deur

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.