Na današnji dan Povijest

Osnovana Hrvatska demokratska zajednica

Na današnji dan, 17. lipnja 1989. godine, osnovana je Hrvatska demokratska zajednica.

Naime, krajem 80-ih godina bio je izvjestan kraj Jugoslavije, u kojoj su sve izraženije postajale velikosrpske težnje. Zbog toga se pojavila potreba za hrvatskom reakcijom i otporom te je dr. Franjo Tuđman oko sebe počeo okupljati istomišljenike. U počecima su se njihovi sastanci održavali u tajnosti, a najpoznatiji je inicijativni skup hrvatskih intelektualaca u vikendici Stošinec na Plešivici, kada je započela izgradnja temelja političkog pokreta za stvaranje Hrvatske.

Prvi istupi u javnosti, koji su jasno dali do znanja namjeru osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, zbili su se 28. veljače 1989. godine. Tada je u Klubu Društva hrvatskih književnika predstavljena programska osnova buduće stranke, a skup je potaknuo prikupljanje potpisnika inicijative za osnivanjem HDZ-a.

Iako je osnivački skup trebao biti održan 17. lipnja 1989. godine u hotelu Panorama, uslijed zabrane vlasti skupština je netom prije održavanja prebačena u prostorije NK Borac na Jarunu. Na osnivačkoj je skupštini prisustvovalo 48 članova, a za predsjednika stranke izabran je dr. Franjo Tuđman.

Nakon održavanja skupštine osnivaju se ogranci stranke, najprije u inozemstvu (Švicarska, Lihtenštajn, Australija, Njemačka, Kanada i SAD), a do kraja godine i podružnice diljem Hrvatske (Pločama, Svetom Filipu i Jakovu, Sisku, Metkoviću, Osijeku, Lovreću, Zagrebu, Zadru, Đakovu i Slivnom).

Stranka je tek 5. veljače 1990. godine upisana u Registar političkih stranaka, nakon što je tadašnja vlast na čelu s Ivicom Račanom zakonski odobrila okupljanje u stranke.

O autoru

Ines Herceg