Novosti

Održana 3. sjednica Povjerenstva Vlade za zatočene i nestale

U sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja 7. ožujka 2018. godine održana je treća sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, koju je sazvao predsjednik Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale, Stjepan Sučić.

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici se raspravljalo i o mogućim aktivnostima kojim bi se povećala učinkovitost u rješavanju slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Podsjećamo, Povjerenstvo Vlade RH za zatočene i nestale osnovano je na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2017. godine, a služi kao stručno i savjetodavno međuresorno tijelo Vlade RH za pitanja zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu. Osim toga, Rješenjem Vlade RH od 14. lipnja 2017. godine imenovani su predsjednik, članovi i tajnica Povjerenstva.

Imajući u vidu značaj pitanja nestalih i njegovu složenost, koja zahtijeva međuresorni pristup, temeljna je zadaća Povjerenstva davanje mišljenja, prijedloga i stručnih obrazloženja Vladi RH o pitanjima iz područja traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Povjerenstvo čine predstavnici svih tijela i ustanova uključenih u proces traženja nestalih osoba – Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Državnoga odvjetništva, sigurnosnih agencija, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Hrvatskog Crvenoga križa.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg